AB ile İran arasındaki görüşmeler

NEW YORK (İHA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'a çağrıda bulunarak 3'lü AB ülkesi ile görüşmelere devam etmesini istedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın nükleer programı çerçevesinde uranyum dönüştürme işlemini dün yeniden başlattığını açıklamıştı. Almanya, İngiltere ve Fransa'nın oluşturduğu 3'lü AB ülkesi de İran'a çağrıda bulunarak müzakerelere devam edilmesini istemişti.

Kofi Annan, "Umarım her iki taraf da kabul edilebilir bir çözüm bulunana kadar görüşmeleri sürdürürler" dedi.

Reklam
Reklam

3'lü AB ülkesi, uranyum zenginleştirme ve dönüştürme çalışmalarına başlamaması konusunda İran'ı uyarmış aksi halde muhtemel ambargo için BM Güvenlik Konseyi'ne gidileceğini bildirmişti.

Bütün bu gelişmelerden sonra AB ülkeleri, konunun acilen ele alınması için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı bugün Viyana'da olağanüstü toplantıya çağırdı.

İran ile 3'lü AB ülkesi arasındaki görüşmeler zaman zaman kesintiye uğrasa da 2 yıldır devam ediyordu. İran AB'nin son olarak sunduğu teklif paketini kabul edilemez bularak bunu resmen karşı tarafa bir mektupla bildirmiş ve nükleer faaliyetlerine kaldığı yerden devam edeceğini ilan etmişti.

BM yetkilileri, İran'ın İsfahan'da bulunan tesislerde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından mühürlenmemiş kısımlarda faaliyetlere başladığını doğrulamıştı.