"AB kapılarını Türkiye'ye açık tutmak zorunda"

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin Avrupa Birliği reformlarına yeniden hız vermesinin ardından AB'ye üye ülkelerin buna olumlu cevap vermesi gerektiğini ifade etti.

Ankara'nın, yeni NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in seçimine karşı çıkması nedeniyle dün, AB üyelik müzakereleri kounsunda Türkiye'yi tehdit eden açıklamalarda bulunan Rehn, "Son yıllarda Türkiye'deki siyasi reformlarda belli bir yavaşlamaya şahit olduk. Bununla birlikte 2009'un başından bu yana, bazı olumlu gelişmeler oldu" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Alman Haber Ajansı'na konuşan Rehn, AB'nin verdiği sözleri tutup, Türkiye'ye bu süreçte yapılması gerekli reformları yapma şansı verilmesini istedi. AB'nin kapılarını Türkiye'ye açık tutmak zorunda olmasının bazı nedenleri olduğunu anlatan Rehn, şöyle konuştu: "AB'nin istikrar, demokratik değerlerin her geçen gün arttığı müreffeh bir Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye daha geniş bir Ortadoğu'da istikrar ve demokrasinin çapası. Çoğu Müslüman olan laik bir ülke."

AB ve Türkiye'deki kamuoyunun olumsuz bakış açılarına değinen Rehn, her iki tarafta güven tesis etmenin en iyi yolunun, AB'nin talep ettiği reformları gerçekleştirmesi için Türkiye'ye baskı yapmak olduğunu söyledi.

"AB ile bağlantılı reformların modern bir ülkede kendi temel çıkarlarına hizmet ettiğini görmek Türk halkı için önemli" diyen Rehn, "Bu noktaya geldiğimizde insanlar Türkiye'nin gerçekten demokratik bir ülke olduğunu görecekler, Avrupa kamuoyu da Türkiye'nin üyeliğine farklı bir açıdan bakacaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Kürtçe yayın yapan bir kanal kurması ve cinsiyet ayrımcılığına karşı bir parlamento komisyonu oluşturarak, AB kanunlarının ulusal programa adapte edilmesiyle doğru yönde adımlar attığını söyleyen Rehn, Ankara'nın ayrıca Kıbrıs probleminin çözümüne yardımcı olarak AB içinde de puan toplama şansı olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Bu yıl Ada'nın yeniden birleşmesi için çok uygun bir fırsatın bulunduğunu ifade eden Rehn, "Türkiye'nin uzlaşma görüşmelerini faal olarak desteklemeye devam etmesi önemli" dedi.

Rehn ayrıca, AB'nin Türkiye'nin reform sürecini mümkün olduğunca kolaylaştırmak istediğini ancak sürecin ilerlemesinin yolunun Brüksel'den değil Ankara'dan geçtiğini vurguladı. Rehn ayrıca, "AB üyelik sürecinde hız değil, kalite önemlidir" diye konuştu.