ANKARA (İHA) - Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu 56. Toplantısı 'deklarasyon' yayımlanmadan sona erdi. Türkiye, metinde PKK'nın terör örgütü kabul edilmesi ve Fransa'nın Ermeni yanlısı tasarıyı geri çekmesini isteyince komisyon, deklarasyon metni üzerinde anlaşamadı. Toplantının sonunda bir açıklama yapan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendıjk, PKK'nın saldırılarına sempati ile yaklaşmalarının mümkün olmadığını belirterek, "Şiddetin her türlüsüne karşıyız" mesajını verdi.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 56. Toplantısı sona erdi. İki gün süren çalışmaların sonunda Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanları Joost
Lagendıjk ve Aydın Dumanoğlu kameraların karşısına geçti. Lagendıjk yaptığı konuşmada, son iki günde çok hassas konuları ele aldıklarını ve bu konular üzerinde ciddi görüş ayrılıkları bulunduğunu söyledi. Aynı konularda hem Türkiye içerisinde hem AB içerisinde de görüş ayrılıkları olduğuna işaret eden Lagendıjk, dün yaptığı açıklamaların basına 'Türkiye'de ilerleme yok' şeklinde yansıdığını hatırlattı. Lagendıjk, Türkiye'deki reform sürecinin karışık bir resim ortaya koyduğunu dile getirerek, "Çok iyi diyenler de doğru söylemiyor, 6 aydır bir şey başarılmadı diyenler de haklı değil. Karma bir resim var. Bazı konularda ilerlemeler var ama bazı konularda hiçbir ilerleme yok. 'Hiçbir ilerleme yok' dediğim basına yansıdı. Bunu söylemedim. Resmin karışık olduğunu söyledim" diye konuştu. İfade özgürlüğü konusunda ilerleme olduğunu ancak bir taraftan da 301. Madde nedeniyle mahkemelerde hala davası devam eden birçok insan bulunduğunu anlatan Lagendıjk, "Şu an resim siyah değil beyaz değil. Gri bir resimden bahsediyorum. İlerleme alanları da var, olmayan alanlar da var" dedi. AB Parlamentosu'nun Türkiye'den 6 aydan bugüne mükemmel bir ilerleme kaydetmesini beklemediğinin altını çizen Lagendıjk, uygulama sürecinin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Seçimin yaklaşması nedeniyle reform sürecinin yavaşladığı endişesiyle Türkiye'ye geldiklerini ifade eden Lagendıjk, Türkiye'nin bir dahaki seçime kadar 18 ay reformlar için bekleyemeyeceğini söyledi. Lagendıjk, Türkiye'den reform sürecinin yavaşlamayacağı konusunda güvence aldıklarını da belirtti.
"DOĞU'YA YÖNELİK REFORMLAR ARTMALI"
Güneydoğu'da yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Lagendıjk, bu sorunların da komisyon toplantısında tartışıldığını açıkladı. Hem Türkiye'nin hem Avrupa Birliği'nin PKK'nın şu andaki saldırılarına sempatiyle yaklaşmasının mümkün olmadığını ifade eden Lagendıjk, "Biz sürekli şiddete yer olmadığını söylüyoruz.
Bunu her zaman söylüyoruz. Karma Parlamento Komisyonu'nun ortak görüşü herhangi bir hedefe ulaşmak için şiddete karşıyız. Şiddet hiçbir şekilde tasvip edilemez" şeklinde konuştu. Lagendıjk ayrıca, bu konuda konsensüs sağlanmamasına rağmen komisyon içindeki çoğunluğun Güneydoğu için demokrasi, sosyal haklar ve kültürel alanda daha fazla reform olmasını istediklerini vurguladı. "Bütün bunlar içinde şiddete hiçbir şekilde yer yok" diyen Lagendıjk, insan hakları, demokratikleşme ve Kopenhag kriterlerinin müzakere sürecinin sonuna kadar önemini koruyacağını bildirdi. Lagendıjk, önümüzdeki süreçte eğitim ve sosyal politikaların da önem kazanacağını ifade ederek, "Karma resimde ilerlemeler var. Türkiye AB üyeliğine yaklaşmaktadır" dedi.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Aydın Dumanoğlu ise, komisyonun Türkiye'nin AB'ye girişi için bir karar verme platformu olmadığını, tartışma platformu olduğunu kaydetti. Toplantıya katılanların tümünün PKK'nın terör örgütü olduğu yönünde görüş bildirdiğini açıklayan Dumanoğlu, "Toplantıda 17 konuda taramaların tamamlanmasının olumlu bir gelişme olduğu vurgulandı. Ancak aynı zamanda da uygulamaya daha fazla önem verilmesi gerektiği de ifade edildi. Türkiye olarak yasa çıkarmak kadar uygulamanın da önemli olduğunun bilincindeyiz. Yaz tatilinden önce Meclis gündemine gelecek olan 9. Reform paketiyle birlikte Avrupa'dan gelen bir çok tenkitin de önüne geçilmiş olacak" dedi. Dumanoğlu ayrıca, komisyonda bir deklarasyon yayımlanmadığını, her grubun farklı düşünmesi nedeniyle metinde uzlaşılmadığını söyledi.
Bu arada, Türkiye deklarasyon metnine 'Güçlü bir şekilde PKK'nın terör örgütü olduğu kınanmalıdır. Irak'taki koalisyon güçleri de PKK'ya karşı tedbir almalıdır' ifadesi ile Fransa'nın Ermeni yanlısı yasa tasarısının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu ifadesinin konulmasını istedi. Komisyon üyeleri arasında uzlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle metin kaleme alınmadı.