Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun İstihdam, Sosyal İşler ve Uyumdan Sorumlu Üyesi Laszlo Andor, geçen sene sonunda Meclis'ten geçen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun bazı hükümlerinin AB’deki uygulamalarla uyumlu olmadığını söyledi. Andor, sendikalarla ilgili olarak, AB’ye üye ülkelerde olmayan sınırlamalar olduğunu belirtti.
İki günlük bir ziyaret çerçevesinde geçen hafta Türkiye’de sektörün paydaşlarının yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve AB Bakanı Egemen Bağış ile de görüşen AB Komisyonu İstihdam, Sosyal İşler ve Uyumdan Sorumlu Üyesi Laszlo Andor, Cihan’a yaptığı açıklamada, iş hayatıyla ilgili kanunlarda sadece AB mevzuatının değil, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerinin de dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Andor, “Bu nedenle Türkiye’deki mevcut durumla ilgili olarak ILO’nun görüşlerine de büyük önem veriyoruz.” diye konuştu.
Geçtiğimiz hafta, Ankara’daki görüşmelerini tamamlayıp, ilave temaslar için İstanbul’a geçen Andor’un Ankara’daki kapsamlı temaslarında ağırlığı işçi ve sendika hakları, toplu sözleşme uygulamaları ve grev hakkı gibi konular oluşturdu. Konuyu 'hassas' olarak niteleyen AB Komisyonu’nun İstihdam, Sosyal İşler ve Uyumdan Sorumlu Üyesi, “Şu anda mevcut yasanın işleyişini inceliyor ve yetkililerle hangi adımların atılmasını gerektiğini tartışıyoruz.” diye konuştu.
AB’deki ekonomik ve mali krize ilgili konuşan Andor, AB’nin kısa sürede krizden çıkmasının mümkün olmadığını, bunda Avrupa Birliği Konseyi’nin krize karşı atılması gereken adımları atmakta geç kalmış olmasının da payı olduğunu ifade etti. Andor, şöyle dedi: "AB’nin, içinden geçtiği derin kriz sistemik bir yapı arz ettiğinden sistemik çözümler gerektiriyor. AB kurumları ise krize karşı uzunca bir süre ancak mütevazi sayılabilecek adımlar atmakla yetindi. Zaten bu nedenle de kriz çok uzun sürdü. Kimi durumlarda, ekonominin sağlıklı bir şekilde düzlüğe çıkması için tutarlı bir çaba içinde dahi olamadık. Mali krizin üzerinden neredeyse altı yıl geçti ama AB ancak geçen yıl bankacılık sistemiyle ilgili ciddi bir düzenlemeyi hayata geçirebildi ve Avrupa Merkez Bankası’nın öncülüğünde, bankaları denetleyecek bir mekanizma olan bankalar birliği oluşturuldu. Amaç, AB’deki ekonomik ve parasal birliği güçlendirmek.
Kimi uzmanlardan Avrupa’nın krizden çıkması için en iyi yolun bazı ülkelerin Avro'dan çıkması olduğunu söylese de AB Komisyonu Avro bölgesini tek parça tutmakta kararlı. Komisyonun çok net bir hedefi var: Avro'yu güçlendirmek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz