Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB'nin Suriyeli sığınmacılar için Avrupa'dan para temin etmek peşinde olmadığını, yükün adil bir şekilde paylaşılmasını istediğini söyledi.
Davutoğlu, Brüksel'de yapılan Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin, AB'ye sığınmacı krizinin çözümüne dönük sunduğu yeni önerilerin, bazı basın organlarında yanlış yorumlara yol açtığını vurgulayan Davutoğlu, "Bugün Avrupa'da bazı basın organlarında gördüğüm başlıklar beni şaşırttı. Türkiye daha fazla para istiyor deniyor. Hayır, Türkiye'nin kimseden para istediği yok” dedi.
Davutoğlu, "Türkiye sığınmacılar için kendi ulusal bütçesinden harcama yapıyor. Şunu açıklığa kavuşturmak istiyorum. Bizim istediğimiz Suriyeli sığınmacılar için yükün adil bir şekilde paylaşılmasıdır” yorumunu yaptı.
AB ile Türkiye arasında geçen yıl, üzerinde uzlaşılan ortak eylem planının, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için ilk aşamada 3 milyar avroluk yardım öngördüğünü hatırlatan Davutoğlu,bu kaynağın Türkiye için değil, Suriyeli sığınmacılar için harcanacağını vurguladı.
Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Bu, Suriyeli sığınmacılara verilecektir. Türk vatandaşları için tek bir avro harcanmayacaktır. Avrupa kamuoyunda bazı çevreler sanki Türkiye para için yalvarıyor görüntüsü vermeye çalışıyor. Türkiye'nin kendisi için paraya ihtiyacı yoktur. Türkiye tüm bunları kendi ulusal bütçesinden ödemektedir. Sadece kamplarda olan sığınmacılar için bugüne kadar 10 milyar avro harcama yapmıştır.”
AB'nin Türkiye'ye sağlayacağı mali kaynakla çok hızlı bir şekilde Suriyeli sığınmacı çocuklar için okullar açmayı ve daha iyi sağlık hizmeti vermeyi amaçladıklarını belirten Davutoğlu,bu şekilde sığınmacıların daha iyi standartlara kavuşacaklarını kaydetti.
Türkiye'nin, AB'nin ilk aşamada sağlayacağı 3 milyar avroluk kaynağa ek olarak, yeni bir yardım diliminin gerekli olduğuna inandığınıvurgulayan Davutoğlu, bunun da AB'ye sunulan öneriler paketinde yer aldığını söyledi.
- AB üyelik süreci
Türkiye'nin AB ile işbirliğinin sadece sığınmacı krizi ve insani konularla sınırlı olmadığını, yeni dönemde Türkiye'nin AB üyelik sürecini daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini aktaran Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bu, bizim için stratejik bir konudur. Türkiye'nin AB'ye entegre olmasını istiyoruz ve bunun uluslararası alanda yeni bir momentum yaratacağını düşünüyoruz. Suriye konusu hepimize açıkça şunu göstermiştir: Türkiye ile AB arasında çok daha gelişmiş, çok daha entegre bir stratejiye ihtiyaç vardır.”
Davutoğlu, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde 5 yeni müzakere başlığının açılmasını istediğini, bu konuda da AB'den mümkün olan en kısa sürede adım beklediklerini vurguladı.
Türkiye'nin, Brüksel'deki zirvede gündeme getirdiği önerileri hakkında Avrupalı mevkidaşlarıyla son derece yapıcı görüşmeler yaptıklarını ve işbirliği ruhuyla hareket ettiklerini anlatan Davutoğlu, bu görüşmelerin gelecek günlerde devam edeceğini kaydetti.
Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Gelecek hafta 18 Mart'ta AB zirvesinde yeniden bir araya geleceğiz. Bu öneriler metni, bizim tarafımızdan hazırlandı. Şimdi gelecek zirveye kadar birlikte çalışacağız. Bu hedefleri pratikte nasıl yaşama geçirebileceğimizi ele alacağız. Birbiriyle müzakere eden iki heyet gibi değil, insanlığın geleceği, sığınmacıların onuru için ortak bir şekilde çalışan tek bir ekip gibi bu konuları ele alacağız.”
Tusk, AB-Türkiye Ortak Eylem Planı uygulanmasına rağmen Türkiye'den Yunanistan'a akışın çok yüksek olduğu ve ciddi düzeyde azaltılması gerektiğinde mutabık kaldıklarını söyledi. Türkiye'nin, Türk kara sularında yakalanan göçmenleri geri alacağını kaydeden Tusk, "bunun yasa dışı göç günlerinin sonu anlamına geldiğini" kaydetti.
Türkiye'nin sunduğu yeni teklifi memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Tusk, "Şu ilkeler temelinde birlikte çalışacağız: Türkiye'den Yunanistan'a giden yeni düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesi, vize serbestisi yol haritasının hızlandırılması, Suriyeli mültecilere harcanacak 3 milyar avronun tahsisinin hızlandırılması ve ek fonların kullanılması, üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması için çalışmalar yapılması, Suriye'de daha güvenli olabilecek alan imkanlarına bakılması ve bir Suriyeliye karşı bir Suriyelinin yeniden yerleştirilmesi. Bu teklifle ilgili olarak bir sonraki AB Liderler Zirvesi'ne kadar Türk tarafıyla beraber çalışacağız."
Tusk, Türkiye ile medya konusunu da görüştüklerini kaydederek, ifade ve medya özgürlüğünün çok önemli olduğunu, bunlar bulunmadan toplumlarda sağlıklı gelişmelerin olmayacağını ifade etti.
- "Prensipte anlaştık"
AB Komisyonu Başkanı Juncker da prensipte anlaşmaya vardıklarını belirterek, şöyle konuştu:"Türkiye, uluslararası korumaya muhtaç olmayan tüm göçmenleri hızlı bir şekilde geri alacak. Türkiye, Yunan adalarındaki Suriyeli sığınmacıları kabul edecek. Her kabul edilen bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli AB'ye yerleştirilecek. Bu ezber bozan bir uygulama olacak. Yararlı bir uygulama olacak. Çünkü bir yandan insan kaçakçılığı şebekelerini çökerteceğiz öte yandan AB'ye yasal yollardan gelinmesi mümkün olacak. Böylece Suriyeliler, Ege'yi geçebilmek için kaçakçılara ödeme yapmak zorunda kalmayacak."
Bunların Yunanistan'a da faydalı olacağını ifade eden Juncker, "Prensipte vardığımız bu anlaşma iyi bir tercih ve yasal olarak uygulanabilir. Ancak yeniden yerleştirmelerle ilgili daha fazla tartışılmaya ihtiyaç var. Prensipte anlaştık, AB Konseyi 10 gün içinde detaylara son şeklini verecek" diye konuştu.
AB Komisyonu'nun 3 milyar avroluk fon kapsamında 95 milyon avroyu serbest bıraktığını aktaran Juncker, "Başlangıç olarak 3 milyar avroluk fon 2018 sonrası yeni katkılarla desteklenecek" değerlendirmesinde bulundu.
Juncker, vize serbestini hızlandırılmasında anlaşıldığını ancak şartların değişmeyeceğini de söyledi.
Zirve'den sonuç çıkmadığı bildirilmişti
Reuters'ın haberine göre, Brüksel'de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sunduğu talepler doğrultusunda müzakere edilen taslak metni ele alan AB liderleri, söz konusu plan üzerinde anlaşamadı.
Ajansa konuşan bir AB yetkilisi, liderlerin önümüzdeki günlerde plan üzerinde tekrar çalışacağını belirtti.
TASLAKTA NELER VAR?
Brüksel'deki mülteci zirvesinde Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki görüşmeler sonucunda oluşturulan taslak metne Reuters haber ajansı ulaşmıştı.
Türkiye'nin AB'den taleplerini temel alan taslak metin şöyleydi:
- AB, Yunan adalarından Türkiye'ye gönderilecek her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecek.
- Türkiye'ye 2018 sonuna kadar Suriyeli mülteciler için 3 milyar euro daha teklif edilecek. (Böylece toplam yardım 6 milyar euro'ya ulaşacak.)
- AB, Schengen Bölgesi'ni ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları için vize uygulamasını Haziran sonuna kadar kaldırmayı teklif edecek.
TÜRKİYE'NİN ÜÇ TALEBİ
Reuters'a konuşan bir AB diplomatı, Türkiye'nin şu ana kadar söz verilen 3 milyar euro yardımdan daha fazlasını, AB üyelik görüşmelerinin hemen hızlandırılmasını ve Türk vatandaşları için Avrupa'ya vizesiz seyahatin bu bahara çekilmesini istediğini belirtmişti.
Diplomat, bunun karşılığında Ankara'nın Türk karasularında durdurulan mültecilere ek olarak, Avrupa'da sığınma hakkı verilmeyen göçmenlerden Suriyeli olmayanları da geri almayı teklif ettiğini söylemişti.
GÜN İÇİNDE YAŞANANLAR;
Göçmen krizinin çözümü için Brüksel'de gerçekleştirilen AB-Türkiye Zirvesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Ankara'nın şu ana kadar verdiği taahhütlerin de ötesine geçen "yeni önerilerde" bulunmasının ardından uzatıldı.
Bir AB yetkilisinin Reuters'a yaptığı açıklamaya göre Türkiye, orijinal göçmen eylem planında yer alan taahhütlerden "daha fazlasını teklif ediyor ve daha fazlasını istiyor."
Yetkili, Başbakan Davutoğlu'nun 28 ülke lideriyle yapılacak çalışma yemeğinde yeni önerilerde bulunacağını ve anlaşmaya varabilmek amacıyla zirvenin akşam saatlerine kadar uzayacağını belirtti.
Bir AB diplomatı, Türkiye'nin şu ana kadar söz verilen 3 milyar euro yardımdan daha fazlasını, AB üyelik görüşmelerinin hemen hızlandırılmasını ve Türk vatandaşları için Avrupa'ya vizesiz seyahatin bu bahara çekilmesini istedi.
Bunun karşılığında Ankara'nın Türk karasularında durdurulan mültecilere ek olarak, Avrupa'da sığınma hakkı verilmeyen Suriyeli olmayan mültecileri de geri almayı teklif ettiğini söyledi.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: ZİRVE DÖNÜM NOKTASI
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'de bugün yapılan Türkiye-Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ele alınacağını belirtirken, zirvenin bir "dönüm noktası" olmasını umut ettiğini söyledi.