AB komisyonundan enerji uyarısı

BRÜKSEL (AA)- AB devlet ve hükümet başkanlarının 20 Ekimde dönem başkanı Finlandiya'nın Lahti kentindeki gayrıresmi zirvesi için gündem maddeleriyle ilgili öneriler hazırlayan AB Komisyonu, ana enerji terminali potansiyelinden yeterince faydalanabilmek için Türkiye'nin hızla AB enerji standartlarına ve politikalarına uyumlu hale getirilmesini istedi.

"Üretici bölgelerden gelen arzla Türkiye çok önemli bir enerji terminali haline geliyor. Bu nedenle AB'nin enerji güvenliği açısından stratejik önem kazanıyor" denilen tavsiye belgesinde, müzakere sürecinde Türkiye'nin erkenden (tam üye olmadan önce) AB enerji müktesebatıyla uyumlu hale gelebileceği vurgulandı.

Reklam
Reklam

Güneydoğu Avrupa Ülkeleri ve AB Komisyonu arasında imzalanan ve bölgesel bir enerji piyasasının oluşturularak AB enerji piyasasına entegre edilmesini amaçlayan 25 Ekim 2005 tarihli Enerji Topluluğu Anlaşması'na Türkiye'nin de öngörülenden önce katılımıyla bu sürecin hızlandırılabileceği ifade edilen belgede, Avrupa'ya doğal gaz taşıyacak Nabucco Boru Hattı'nın ve diğer projelerin özellikle Hazar havzası dahil edilerek işbirliği içinde gerçekleştirilmesi talep edildi.

AB Komisyonu tarafından devlet ve hükümet başkanlarına gönderilen tavsiye belgesinde "Türkiye'nin ana enerji terminali potansiyelinden faydalanmak için buı ülkeyi hızla AB enerji standartlarına ve politikalarına uyumlu hale getirmek gerekiyor" denildi.