Avrupa Birliği Komisyonu, Yeşil Hat Tüzüğü yıllık izleme raporunda, Kıbrıs Rum tarafını sert bir dille yasadışı göçü önleyememekle eleştirdi, Kıbrıs Türk tarafını ise yasadışı göçün oranının düşmesine katkı sağladığı için övdü.
Yeşil Hat Tüzüğü yıllık izleme raporunu bugün kabul eden Avrupa Birliği Komisyonu, Yeşil Hat Tüzüğü yıllık izleme faaliyetlerini, AB üyesi ülkelere bildirme ve onları tüzüğün uygulanmasında haberdar etme amacıyla yayımladığı raporda, kişilerin ve malların geçişiyle ilgili önemli tespitlerde bulundu.
AB Komisyonu tarafından bugün onaylanan 2007 yılı değerlendirme raporu, 1 Mayıs 2006-30 Nisan 2007 tarihleri arasında Yeşil Hat üzerinde yer alan ekonomik faaliyetleri inceleyerek, bulgularını ise kişilerin geçişi (crossing of persons) ve malların geçişi (crossing of googs) olarak 2 ana başlık altında sunuyor.
Malların geçişiyle ilgili olarak ise, kuzeyden güneye ticareti yapılan malların değerinin 3 milyon 380 bin 805, güneyden kuzeye ticareti yapılan malların değerinin ise 1 milyon 27 bin 668 Avro'ya ulaşarak geçen yılın rakamlarını ikiye katladığına dikkat çekildi.
Raporda, malların geçişiyle ilgili olarak Kıbrıs Türk tarafının verdiği ehliyet ve araç muayene belgelerini tanımamasından dolayı Kıbrıs Rum tarafı eleştirildi.
Raporda, Rumlar'ın, tarımsal ürünlerde sınır geçiş noktalarında komisyonun verdiği sağlık sertifikalarını yeterli bulmaması ve ekstra testler uygulayarak ticaretin gerçekleştirilmesinde de görünmeyen engeller oluşturdukları bildirildi.
Raporda, Yeşil Hat Tüzüğü'nde öngörülmesine karşın, Rum gümrük otoriteleri tarafından Kıbrıslı Türk işadamlarından menşe belgesine ek olarak fatura istenmesinin yasal olmadığının da altı çizildi.
Kuzey menşeli ürünlerin üzerinde Türkçe yazılı etiketlerin bulunması durumunda market raflarına yerleştirilmemeleri ve Kıbrıslı Türk işadamlarının güneyde basılan günlük gazetelere ürün reklamı yayımlamalarına izin verilmemesi, raporda Rum tarafına yönelik öne çıkan eleştiriler arasında yer aldı.
Belirtilen sıkıntılar ışığında, Yeşil Hat Tüzüğü'nün ölçeğinin ve dolayısıyla yarattığı ekonomik katma değerin çok kısıtlı kaldığına dikkat çekilen raporda, tüzük kapsamında birtakım değişikliklerin gündeme geleceğinin beklendiğine işaret edildi.
Raporda son olarak, yeşil hat üzerinden ticaretin hacminin arttırılması yönünde Rum tarafının yapmış olduğu önerilere yer verilmekle birlikte, iki toplum arasındaki yakınlaşmanın ne ölçüde sağlanacağını zamanın göstereceği, bunların hiçbir biçimde Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün yerini tutamayacağı kaydedildi.
AA