Dünkü beklenti yazısı başlığımız da zaten bu toplantıdan fazlaca bir beklentimiz olmadığı şeklindeydi. Maalesef yine öyle oldu. Liderler yine havanda su dövdüler. Avrupa ortak tahvili konusunda anlaşamadılar. ''Yunanistan'ın Euro birliğinden çıkmaması için her türlü desteği vermeye hazırız'' derken, diğer taraftan da, ''Ama, Yunanistan da üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmelidir'' dediler. Bu ne demektir? Bu, Yunanistan seçimine kadar bir şey yapmadan bekleyeceğiz. Seçim sonucunda hükümet olanların kararı AB'nin tutumunu belirleyecektir demektir.
Yunanistan'ın Euro'dan Çıkışının Planları Başladı
Dün Avrupa Maliye Bakanlarının toplantısında, Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasına karşılık her ülkenin kendi hareket planlarını yapmaları konusunda anlaşıldı şeklindeki haber üzerine düşüşler daha da hızlanmıştı. Bugün bu haber medyada da yer alıyor.
Belirsizlik Ne Zaman Bitecek?
Avrupa liderleri ne zaman karar alabilirlerse!
Bu karar Yunanistan'a kayıtsız destek de olabilir, Yunanistan'ın Euro'dan çıkartılması şeklinde de olabilir. Hangisi olursa olsun, bir karar alınması piyasaları olumlu etkileyecektir. Belirsizliğin sürmesi nedeniyle tüm borsalar sallanıyor. Çünkü borsaların en sevmediği belirsizliktir. Bu ortamdan çıkılması için, kesinlikle yeni parasal paketler gelmek zorunda kalacaktır diyorum. Sadece bu konuda doğru zamanı bekliyorlar.
Avrupa'lı liderler de, doğal olarak 17 Haziran Yunanistan seçimine kadar bir karar alamayabilirler. Yunanistan'ın seçimleri netleşmeden piyasalara yeni bir likidite verilmek istenmiyor olabilir. Eğer seçim sonrası oluşacak yeni Yunan hükümeti taahütlerine uymayacak olursa, o takdirde Yunanistan'ı oyun dışı bırakıp, kalan ülkelere finansal destek kararlarını açıklayabilirler. Anlaşılan en az üç hafta daha bir belirsizlik süreci yaşayabiliriz. Bu nedenle, uzun zamandır bahsettiğim 55.500 - 54.400 arası alım seviyelerine yaklaşmış olmamıza rağmen, yeni alımlar için Yunanistan'ın seçim sonuçlarını beklemek de bir tercih olabilir!
Türkiye Kendi Kararlarını Almaya Devam Ediyor!
2-B çıktı. Mütekabiliyet aranmaksızın yabancıya satış yasası geçti. Teşvik ve tasarruf yasaları ve planları geçti. Yeni Ticaret Kanunu şekillendi. Yeni SPK Kanunu geçmek üzere. Teşvik Yasasına yenilikler getiren ek teşvik paketi de komisyondan dün geçti.
Kısacası, Türkiye şuanda farkedilmeyen ama sonrasında ciddi bir sermaye girişi sağlayacak olan kendi kararlarını almayı sürdürüyor. Bu kararların faydasını hepbirlikte göreceğiz. Ama tekrarladığım gibi, şuan özellikle Avrupa tam bir belirsizlik yumağı halinde finansal krizden çıkışın yolunu bulmaya çalışıyor. Bir ya da birden fazla ülkenin eurodan çıkartılması gibi kararlar alınabilir. Bu kararların sonucunun ne olacağı bilinmediği için, gördüğünüz dalgalanmaları yaşıyoruz.
1988'den beri tecrübesine sahip olduğum borsanın, AB liderlerince de kararlar alınmaya başladığında, sizleri uğratmış olduğu zararları fazlası ile telafi edeceğine inanıyorum. Sadece süreç, AB liderlerine bağlı olduğu için, zamanlama konusunda bir şey diyemiyorum. Ama görüyorum ki, bir çok borsa ile yeni tanışmış arkadaşlarımız, büyük bir pişmanlık ve moral bozukluğu içindeler. Bu durumlarınız geciçi olacak, hemen hepinizin moralleri yerine fazlası ile gelecek diye inanıyorum. Diğer dünya borsalarını birebir takip etmeyenleriniz, sanki yaşananlar Türkiye'de yaşanıyor gibi algılayabilir. Ama emin olun, ilk defa bir büyük dünya krizinde Türkiye belki de en sağlam duran ülkelerin başında geliyor.
AB liderlerinin alamadıkları kararlara rağmen, Türkiye kendi kararlarını bir bir alıyor. Ama bunların farkını ancak piyasalar dönmeye başlarken görebileceksiniz. Şuanda ise, sadece diğer borsalardan daha az düşerek faydasını görüyoruz. Ama belki de sizler, İMKB çok daha fazla düşüyor diye algılıyorsunuz. Öyle değil.
Neyse, sonuçta 55.500 civarlarındaki desteklere geldik. Bundan sonra tekniklere göre yeni önerilerim gelebilir de, duruma göre Yunanistan seçimlerini de bekleyebilirim. Sanırım seçimi beklemek daha doğru olacak. Basiretsiz liderlerin aklı daha büyük düşüşlerle ancak başlarına gelebilecek gibi duruyor. Ama seçim sürecine kadar, dünkü gibi sert düşüşler sonrasında, kısmi ara toparlanmalar her zaman olabilecektir. Elinde hisse olanlar da, yeni hisse alacak olanlar da sonrasında olabilecek düşüşlere aldırmadan süreci izlemeliler diyorum. Son bir söz ile de yazımı bağlamak istiyorum;
Borsadaki kayıplar, yine ancak borsada kazanılır!
Not: Bu yazı ile bir önceki yazım arasındaki diğer üç yayınlanmış beklenti yazısını,borsaanalizci.com sitemde okuyabilirsiniz.
Aydın Eroğlu