AB liderlerinin gündemi küreselleşme

LONDRA (İHA) - AB liderleri, bugün birliğin ekonomik geleceğini tartışmak üzere İngiltere'de bir araya geliyor.

Dönem başkanı İngiltere'nin davetlisi olan 25 üye ülkenin liderlerinin yanı sıra, aday ülkelerden Türkiye ve Hırvatistan'ın başbakanları da toplantıda hazır bulunacak.
İngiltere, Londra yakınlarındaki Hampton Court Sarayı'nda düzenlenen gayri resmi zirve toplantısında, liderleri Avrupa'nın ekonomik yönü konusunda ortak bir paydada buluşturmayı hedefliyor. Toplantıyı düzenleyen İngiltere Başbakanı Tony Blair, dün Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, küreselleşmenin etkilerine ayak uydurmak için AB'nin acil eyleme geçmesi gereken öncelikli 6 alan olduğunu ve zirvede bunlar üzerinde ayrıntılı olarak tartışılacağını söyledi.
Bazı Avrupa milletvekilleri, Blair'in bunun yerine AB bütçesi ile reddedilen AB anayasa taslağı üzerinde yoğunlaşması gerektiğini savunuyor.

Reklam
Reklam

Başbakan Blair, dün 2007 - 2013 bütçesi üzerinde İngiltere'nin dönem başkanlığının sona ereceği aralık ayına dek bir anlaşmaya varılması için elinden geleni yapacağını belirtti. Blair ayrıca paranın nereye harcanacağı konusunda bir plan olmadan bütçe üzerinde çalışmanın da anlamı olmadığını savundu. Tony Blair, Avrupa hükümetleri vatandaşlarına küreselleşme, terörle mücadele, küresel ısınma ve göçmenlik konularında adım atabildiğini göstererek, Avrupa'nın yeniden birlik ruhuna dönmesi yolunda bir başlangıç yapılmasına çalışıyor.

Blair, üyelerin toplantıda Avrupa Komisyonu'nca hazırlanan ve rekabet açısından Çin ve Hindistan gibi ekonomilerin birliğin karşısına çıkarabileceği güçlükleri ortaya koyduğunu söylediği raporu onaylamasını istiyor. Avrupa'nın dünya ticaretindeki payı azalırken, Hindistan ve Çin'in payları yüksek teknoloji ürünleri de dahil, her alanda artıyor.

Blair, zirvede yeni bir terörle mücadele stratejisi için önerilerini de açıklayacak. Bu önerilerin aralıkta üyelerin onayına sunulması bekleniyor.

Reklam
Reklam