İSTANBUL (İHA) - Adalet Bakanı Aysel Çelikel, "AB raporunda haksız yargı var" dedi.
Yıldız Teknik Üniversitesi'nin akademik yılı açılışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Aysel Çelikel, Manisa davasında karar çıkmasını beklediklerini söyleyerek, "Neden uzuyor diye sorarsanız... Dava 2 kez Yargıtay'a gitti geldi. Son bir kaç aydır da tebligat sorunu vardı. Tabi ki idari bazı sorunlar, yanlışlıklar olmuyor manasına gelmez. Bunlar olabilir. Neticede her davada tebligat sorunu olabilir. Yargıtay'a gidip gelebilir. Bu bağlamda uzamıştır ama karar verilecektir" dedi.
Türkiye'de işkence olduğu yönünde AB raporunda yer alan konu ile ilgili olarak ise Çelikel, "Olay iyice abartılmıştır. Raporda haksız yargı var. Fazlası ile var. Binlerce düşünce suçlusu yok içerde. İçeride tutuklu bulunan 73 kişi düşünce suçlusu olarak görülmektedir. 'İşkence hiç bir zaman olmamıştır' iddiasında bulunamam. Bütün dünyada yer yer olmaktadır. Bizde de olmaktadır. Ama sürekli 'sistematik işkence' dersek, o topluma haksızlık etmiş oluruz. İşkence ya gözaltında ya da cezaevlerinde olur. Ben çok iyi biliyorum ki cezaevlerinde böyle bir şey olmuyor" şeklinde konuştu.
Adalet Bakanı, ölüm oruçlarının farklı bir konu olduğunu da vurgulayarak, "Dün yeni bir genelge yayınladık. F Tipi Cezevi'nde kalan 10 kişi, dilediği takdirde sohbet için bile olsa bir araya gelebilecek. İnsan hakları bağlamında yasal değişiklikler henüz tamamlandı. Bu değişliklere yenileri de eklenecektir. Ama AB'ye girmemize engel değildir. Her şeyin 1 dakika içinde olmasını beklemeyin. İşkence konusunun abartılmaması gerektiği, mutlaka azaltılacağını, önlenecek tedbirlerin olabileceğini bilelim. Yargılamak önemlidir. Yargıyı harekete geçirdik. Şu an hali hazırda 240 Emniyet mensubu işkence olayı ile ilgili olarak yargılanmaktadır" açıklamasında bulundu.
"Adana'da dün yaşanan bıçaklama olayı ile ilgili olarak yargı harekete geçecek mi?" şeklindeki soruya Aysel Çelikel, "Böyle vakalar her zaman olur. Bir adam karısını sokakta bıçaklarsa, kurşunlarsa hiç olmadı diye bir şey görmüyorum. Yargı harekete geçer, araştırma yapar. Delil, suç varsa takibat yapar. Vakayı iyi bilmiyorum. Ancak ihmal varsa, ihbar varsa, şu konuşmamız bile ihbar niteliğindedir. Tabii ki yargı harekete geçecektir. Ancak delili bulmamız lazım. Kamuoyu şunu çok iyi bilmelidir ki, siz kimseyi delilsiz mahkum edemezsiniz. Hukuk demek delil demektir" şeklinde cevap verdi.