Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü nezdinde örgüte geçen yıl katılan Rusya'ya karşı bir şikayette bulundu.
Yapılan şikayetin temelinde, Rusya’nın, ithal edilen otomobillere uyguladığı vergiler yatıyor.
Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne katılması üzerinden henüz bir yıl bile geçmedi.
AB yetkilileri bir süredir, Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uyup uymadığı konusunda eleştirilerini dile getiriyordu. Bu eleştiriler şimdi resmî bir şikayete dönüştü.
Brüksel, Rusya'nın ithal otomobillere 'geri dönüşüm ücreti' adı altında haksız bir vergi uyguladığını belirtiyor ve Rusya, Belarus ve Kazakistan'da üretilen otomobillerin bu vergiden muaf tutulduğuna dikkat çekiyor.
Dünya Ticaret Örgütü, üye ülkelere, uyguladıkları politikaları değiştirme çağrısında bulunma yetkisine sahip. Üye ülkelerin bu çağrıya uymaması ve örgütle işbirliği yapmaması durumunda, Dünya Ticaret Örgütü anlaşmazlığın karşı tarafına, benzer bir uygulamayla karşılık verme yetkisi tanıyabiliyor.
2012 yılının Ağustos ayında Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olan Rusya, daha kaliteli Batı yapımı ürünlerin pazarına girmesinin ekonomisine zarar verebileceğinden endişe duyuyordu.
159 üyesi bulunan Dünya Ticaret Örgütü, hükümetlerin iç ticaret yasalarını ve düzenlemelerini nasıl yapacakları hususunda yasal bir çerçeve ortaya koyup toplu görüşmeler ve müzakereler yoluyla ülkeler arasında ticarî ilişkilerin geliştirildiği bir platform.