AB şimdi de orkinosa el attı

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Uluslararası Atlantik Balıklarını Koruma Komisyonunun (ICCAT) Türkiye'ye verdiği 918 ton avlanma kotası konusunda gerekli itirazı yaptıklarını belirterek, "Uluslararası haklarımızın korunması için her türlü çabayı gösteriyoruz" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Yemen Balıkçılık Bakanı Mahmoud İbrahim Alsagri ile görüşerek balıkçılık alanında işbirliği anlaşması imzaladı. İmza töreninden önce balık üretimi hakkında bilgi veren Bakan Eker, üç tarafı denizlerle çevrili ve 8 bin 300 kilometre kıyı şeridine sahip Türkiye'de 100 farklı türde ticari değere sahip balık üretildiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Geçen yıl 550 bin ton balık üretildiğini belirten Eker, göl ve nehirlerden ise 50 bin tonluk balık üretimi gerçekleştiğini hatırlattı. Eker, Türkiye'de 18 bin lisanslı balıkçı teknesi, 100 bin lisanslı balıkçı bulunduğunu belirterek 2 milyon kişinin de balıkçılıkla geçimini sağladığını söyledi. Türkiye'nin tatlı su balıkçılığında AB ülkeleri arasında 5'inci, kabuklu su ürünlerinde ise 3'üncü sırada olduğunu belirten Eker, son 5 yıl içinde balıkçılık sektörünün yüzde 25 oranında büyüdüğünü kaydetti. Yemen ile Türkiye arasında tarihten gelen yakınlık olmasına rağmen iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin aynı paralelde olmadığına dikkat çeken Eker, geçen yıl iki ülke arasında sadece 167 milyon dolarlık bir ticaret yapıldığını söyledi. "222 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip Türkiye için 167 milyon dolarlık ticaret son derece küçüktür" diyen Eker, o nedenle iki ülke arasında yapılacak işbirliği anlaşmasının önemli olduğunu söyledi.

Yemen'in net bir gıda ithalatçısı bir ülke olduğunu buna karşılık çok gelişmiş balık üretimi ile balık ihracatçısı olduğunu hatırlatan Eker, iki ülke arasındaki ticareti yakın dönemde 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Yemen'in ithalatının yüzde 25'ini gıda oluşturduğunu, ülkenin tükettiği buğdayın ise yüzde 75'ini ithal ettiğine dikkat çeken Eker, "Tarım konusunda geçen yılki ihracatımız 10 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yemen'e gıda ürünleri ihracatımızı geliştirebiliriz" dedi. Yemen ile Türkiye arasında imzalanan Balıkçılık Alanında İşbirliği Anlaşmasına ilişkin bilgi de veren Eker, anlaşma çerçevesinde iki ülkenin ekonomik, bilimsel, ticari ve teknik alanlarda işbirliği yapacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

YEMENLİ BAKAN TÜRK İŞADAMLARINI YATIRIMA ÇAĞIRDI

Yemen Balıkçılık Bakanı Mahmud İbrahim Alsagri ise Kızıldeniz ve Arap Denizine toplam 2 bin 500 kilometre kıyısı bulunan Yemen'de balıkçılığın önemli bir sektör olduğuna dikkat çekti. Bu iki denizden 170'i aşkın türde balık çıkarttıklarını anlatan Alsagri, "Çok değerli ve başka ülkelerde olmayan balıklarımız var. Çok kaliteli karides, ıstakoz, kalamar gibi balıklar çıkartıyoruz. 50 ülkeye ihracat yapıyoruz" diye konuştu. AB'nin Yemen'den ithal edilen balıklardan vergileri sıfırladığına işaret eden Alsagri, Türkiye'nin ise ithal edilen balıklara yüzde 55 vergi uyguladığını belirterek, "Ticaretteki bu tür engelleri ortadan kaldırmalıyız" diye konuştu.

Yemen'de özellikle ilaç ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren birçok Türk firması olduğunu da belirten Alsagri, "İlaç, inşaat, balıkçılık ayırt etmeden tüm Türk girişimcileri Yemen'e davet ediyorum" dedi. Türkiye'de "Yemen Türküsü" adında güzel bir türkünün bulunduğunu da hatırlatan Alsagri, "Türküde Yemen'e gidenin dönmediğinden bahsediliyor. Bundan sonra giden gelecek inşallah, ilişkilerimiz çok daha güzel olacak" dedi.

Reklam
Reklam

Basın mensuplarının Çevre ve Orman Bakanlığının çıkarttığı bir tebliğ ile denizlerde balık çiftliklerinin kurulamayacağı hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfez kriterlerinin genişletildiğini hatırlatmaları üzerine Bakan Eker, "Sağlıklı çevrede yaşamak ve çevrenin korunması hepimiz açısından elbette ki önemli. Fakat bizim anlayışımız şu, Türkiye için balık sektörü ile turizm sektörü birbirinin rakibi değil, birbirinin tamamlayıcısıdır. Türkiye içinde ekonomik bir sektör potansiyeline sahip balıkçılığın da muhakkak dikkate alınması gerekir diye düşünüyoruz. Bunun ilgili detay görüşmeleri Çevre Bakanlığı ile yapacağız" dedi. Konuyla ilgili bir soru üzerine Uluslararası Atlantik Balıklarını Koruma Komisyonunun (ICCAT) Türkiye'ye verdiği 918 ton avlanma kotası konusunda gerekli itirazı yaptıklarını belirten Eker, "Uluslararası haklarımızın korunması için her türlü çabayı gösteriyoruz" diye konuştu.
(SC-ÖK-ÖK-Y)
19.02.2007 13:53:44 TSI
NNNN