BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği (AB) Parlamenteri ve Avrupa Birleşik Serbest Bölgeler Partisi Başkanı Nelly Maes, kapatılan DEP'in eski milletvekillerinin tahliye edilmesinden mutluluk duyduklarını, ancak kararın daha kapsamlı olması gerektiğini söyledi.
Nelly Maes yaptığı özel açıklamada, AB Parlamentosu olarak, 1995 yılında Sakharov Ödülü'nü alan Leyla Zana gibi bir kişinin hapiste yatmasını hep yanlış bulduklarını belirtti.
Zana'nın hapis durumundan hep şikayetçi olduklarını ve Türkiye'ye baskı yaptıklarını söyleyen Maes, Leyla Zana ve arkadaşlarının, ifade özgürlüğünden değil prosedür hatası nedeniyle serbest bırakıldığına üzüldüklerini belirtti.
Maes, "Prosedür hatası sonucu sadece 4 kişi serbest bırakıldı, oysa içerde ifade özgürlüğü nedeniyle yatan daha bir çok kişi var. Türkiye'de bir çok alanda değişim yaşanmakta, ancak uygulamaya gelindiğinde sıkıntılar yaşanmakta" dedi.
Türkiye'nin AB'ye üyeliği hakkında soruları cevaplayan Maes, "Türkiye Avrupa'dan AB üyeliği için tarih istemekte. Türkiye'nin tarih istemesine gerek yoktur. Türkiye istenilen kriterleri yerine getirdiği zaman zaten AB'ye üyeliği kabul edilir" dedi.
Türkiye'de bir yandan yasa değişikliği yapıldığını bir yandan da işkencelerin devam ettiğini belirten Maes, Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin (DGM) kalktığını ancak DGM savcılarının halen soruşturmalarına devam ettiğini vurguladı.
Bu yıl sonu Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi için baskıların yapıldığını belirten Maes, "ABD bunun için AB'ye baskı yapıyor. Hollanda yakında AB Dönem Başkanlığı'nı alacak. Başbakan Erdoğan da Hollandalı yetkililerle sık sık görüşmeler yapıyor. Türkiye'nin AB'ye girmesini istiyoruz. Kriterlere uyulmadığı sürece tarih verilmesinden yana değiliz. Bu kriterler herkes için geçerlidir. AB'ye girmek isteyen AB'nin değerlerine sahip çıkmalı" dedi.
Maes, Türkiye'deki askerlerin statüsünün AB'deki statüyle aynı derecede olmasını gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin Güneydoğusu'na gittiğini belirten Maes, 3. Dünya ülkesine benzer bir tabloyla karşılaştığını vurgulayarak, bölgede feodal bir yapının dikkat çektiğini söyleyerek, Türkiye'nin AB'ye girdiği düşünülse bile, Güneydoğu'nun bu haliyle AB toprağı olma kriterlerini taşımadığını belirtti.
Bu arada, resmi bir açıklama yapan AB Parlamentosu Başkanı Pat Cox, Leyla Zana ve arkadaşlarını serbest bırakılmasını çok sıcak karşıladıklarını belirtti. Söz konusu kişilerin serbest bırakılmasının Türkiye'nin AB üyeliği için olumlu bir adım olduğunu söyleyen Cox, Leyla Zana'nın 1995'te aldığı Sakharov Ödülü'nü AB Parlamentosu'nda almasını arzuladıklarını da ekledi.