GAZİANTEP (İHA) - Avrupa Birliği (AB) Uzmanı Urfe Hjorth, tekstil sektörünü gelecek yıllarda büyük sıkıntıların beklediğini söyledi. Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi tarafından Gaziantep Ticaret Odası'nda düzenlenen "Tekstil Sektöründe İhracat İmkanları" konulu seminerde bir konuşma yapan Hjorth, AB'de tekstil sanayindeki istihdamda, son 20 yılda büyük bir düşüş yaşandığını söyledi.
1980-1995 yılları arasında tekstil sektöründe çalışanların yüzde 47'si ile konfeksiyon sektöründe çalışanların yüzde 40'ının işini kaybettiğini belirten Hjorth, "Tekstil sektörünü gelecek yıllarda büyük sorunlar bekliyor. Sektörde şu anda ağır bir rekabet var ve zayıf bir pazar. Özellikle üretici sayısında büyük bir azalma yaşanıyor. İplik pazarında da büyük bir değişim yaşanıyor. Çoğu firma işini kaybederken ayakta kalanlar büyüyor ve belli alanlarda uzmanlaşma yolunu seçiyor. Standart üretim yerine özel üretim yolu tercih ediliyor" diye konuştu.
"İPLİK SEKTÖRÜNE ÇİNLİLER EGEMEN OLACAK" Uluslararası ticaretteki engellerin ortadan kalkmaya başlaması ile birlikte AB tekstil sanayinin hem iç hem de dış pazarda sürekli artan bir rekabet ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Hjorth, "Dünya Ticaret Örgütü'nün Tekstil ve Konfeksiyon Anlaşması dahilinde ticaretin liberalleşmesi konusunda bir anlaşma imzalanmış ve bu anlaşma 2005 yılında yürürlüğü girecektir. Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte özellikle iplik sektörüne Çinliler egemen olacaktır. Hiç kimse pazarın nasıl gelişeceğini bilemiyor, ama şunu söyleyebilirim ki, Çinliler geliyor. Avrupalı üreticiler ise Çinlilerden korkuyor" diye konuştu.
TÜRK FİRMALARININ DURUMU
Hjorth, Türkiye'de tekstil sektöründe çok sayıda küçük firmanın bulunduğunu ve bu durumun 15 yıl öncesinin Avrupa'sını anımsattığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Türk tekstil sektörü üzerinde çok fazla bilgim olmamasına karşın, Türkiye'de çok sayıda küçük firma olduğunu söyleyebilirim. Bu durum 10-15 yıl öncesindeki Avrupa'nın durumu gibi. Şu anda tekstil sektöründe Avrupa'daki firmalar Türkiye'deki firmalara oranla çok daha düşük miktarlarda yatırım yapıyor. Firmalar, büküm, iplik boyama, örgü-dokuma, kumaş ve konfeksiyon boyama, kesim-dikim, dizayn, pazarlama konularında uzmanlaşmaya çalışıyor."
Hjorth, Türkiye'nin AB'ye girebilmek için yoğun bir çalışma gösterdiğini ancak hala bir tarih alamadığını ifade ederek, "Türkiye, umarım Aralık ayındaki müzakere görüşmelerinde bir tarih alır" şeklinde konuştu.