"AB Türk tarımı için hayati önem taşıyor"

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü ve Uluslararası Ziraat Mühendisliği Birliği ile ortaklaşa düzenlenen 9. Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi'nin açılışına katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 3 Ekim'de başlayacak Avrupa Birliği müzakere sürecinde tartışılacak en önemli konulardan birinin tarım olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Kopenhag kriterlerinin tamamını yerine getirdiğini ve bunun karşılığında Avrupa Birliği'nin sözüne sadık kalması gerektiğini belirten
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Avrupa Birliği'ne girmemiz ülkemizdeki tarım faaliyetlerinin ilerlemesi açısından çok önemlidir" dedi.
Konuşmasında tarımsal mekanizasyonun önemine de değinen Bakan Eker, "Bazı ülkelerde tarımsal nüfus çok düşük olmasına rağmen üretim değerleri yüksektir. Bu durumun en önemli nedeni de mekanizasyondur. Mekanizasyon tarımda verimliliği arttırmanın ve gelişmenin en önemli unsurudur. Girdilerin toprakla buluşmasında mekanizasyon olmazsa olmaz bir faktördür. Mekanizasyonun gelişiminde araştırma ve geliştirmenin önemi büyüktür. Bu sebeplerden dolayı bu yıl Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bütçesinden 2 trilyon lira araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayrılmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Konferansa ev sahipliği yapan EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Erkan ise, tarımda makine kullanımının doğayı koruyucu ve insancıl bir şekilde ele alınması gerektiğinin altını çizerek, "Mekanizasyon işgücünde verimlilik, zamandan da tasarruf sağlamaktadır. Ama bu teknoloji doğaya zarar vermeden kullanılmalıdır" şeklinde konuştu.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır'da, çiftçilerin ve tarım sanayisinin uluslararası gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye üniversitelerine bu konuda büyük sorumluluk düşmektedir. Dünyada tarım alanında meydana gelen gelişmeleri, üniversiteler yayınladıkları bilimsel çalışmalarla kamuoyuna duyurmalıdır. EÜ bu konuda bir misyon üstlenmiştir. EÜ başta olmak üzere Türkiye'deki tüm ziraat fakülteleri, ülkemizdeki tarım faaliyetlerinin gelişmesi yolunda gayret göstermelidir" dedi.

EÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ediz Ulusoy, ülkelerin problemlerinin uluslararası ilişkiler gözardı edilerek çözülemeyeceğini söyledi. Prof. Dr. Ulusoy, "Alternatif enerji kaynaklarının rolü, su kaynakları ve canlı çeşitliliğinin korunması gibi unsurlar gözardı edilmemelidir. Tarım politikalarının omurgası, talebe uygun üretim yapan rekabet gücüyle dünya pazarlarını etkileyen bir sektördür" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Tarım makinesi üreticilerinin görevinin tarımla ilgili her faaliyette proje üretmek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ulusoy, "Sektörde ayakta kalabilmek için rekabet gücü şart. Bunun için tarım makinelerine yatırım yapılmalıdır" dedi.