"AB Türkiye ile tarih yazdı"

BRÜKSEL (İHA) - Belçika'nın başkenti Brüksel'de 2 gündür devam eden AB liderler zirvesinin ardından, AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Jan Peter Balkanende, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB'nin Dışilişkiler Yüksek Komiseri Javier Solana, ortak basın toplantısı düzenledi.

İlk olarak konuşan AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Jan Peter Balkenende, "Türkiye bugün AB'nin kabul ettiği öneriyi kabul etti. Müzakerelerin 3 Ekim'de başlamasına karar verdik. Erdoğan bir açıklama yaparak protokolü imzalamaya hazır olduğunu, Ankara Anlaşması'nın uyarlanmasını kabul etti. AB, bu karardan memnuniyet duyuyor. Bu imzalamanın 3 Ekim'den önce yapılması gerektiğini belirtiyorum" dedi.

Reklam
Reklam

"Tarihi bir karar aldığımıza inanıyorum" diyen Balkanande, "Avrupa Konseyi'nin başkanları da son derece mutlu, çünkü oy birliğiyle karara varıldı. Basit bir süreç değildi ama başarıyla sona erdirildi" şeklinde konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, Türkiye konusunda aldıkları kararla bugün yeni bir başlangıç yapıldığını kaydetti. AB'nin kapılarını Türkiye'ye açtığını ifade eden Barroso, "Nihai sonuçların tamamen uyumlu olduğunu söylemek istiyorum. Türkiye için şu anda durmuş olduğumuz kavşakta Türk halkına vereceğimiz mesaj açık: 'Bu son değil, başlangıç'. Müzakereler başlayacak. Öyle düşünüyorum ki şimdi olumlu bir dinamik yaratmamız lazım. Bu olumlu dinamiği yaratmak son derece önemli. Başarılı olacağımıza inanıyorum. Bugün, önemli bir tarih olarak Avrupa ve Türkiye tarihinde hatırlanacak" şeklinde konuştu.

AB'nin Dışilişkiler Yüksek Komiseri Javier Solana ise, "Türk halkı mutlu olmalı. Hala önemli bir yolculuk katetmeliler. Eminim hepimizin yardımıyla bu yolculuk bitecek" dedi.

Reklam
Reklam

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularına yanıt veren Barroso, "Türklere karşı dürüst olmamız gerek. Üye ülkeler gerçekten Türkiye'yi istemese bu karar alınmazdı. Müzakereleri başlatacağız. Türkiye'nin katılımı belli sorunları da getiriyor. Katılım her ülke için aynı değil. Tanımamız gereken zorluklar var. Geleneksel müzakereleri yürütmeliyiz. Aynı zamanda sivil toplum örgütleriyle de müzakereleri yürütmemiz lazım. Bu zorlukların üzerinden gelmemiz gerek. Bunun için de zamanımız var. Erdoğan'la görüşmelerimde çalışmalar yapmamız gerektiğini belirttim. Zorluklar olacaktır ama sonunda başarılacaktır. Bugün büyük bir adım attık" şeklinde konuştu.