AB Türkiye üzerinde ölümcül hata yapıyor

Washington (ANKA) – ABD'li düşünce kuruluşu Heritage Vakfı'nın üst düzey yetkililerinden Helle Dale, Washington Times'te yayınlanan makalesinde laik ve dindar Türkler arasındaki çatlağın giderek büyüdüğünü, devlet içindeki gerilmelerin ciddi bir biçimde gözüktüğünü öne sürdü. AKP'nin kapatılmasının Türkiye'nin iç siyaseti ve AB hedefi açısından "yıkıcı" etkilerinin olabileceğini de savunan Dale, AB'nin Türkiye'nin Avrupa ile olan bağlarını sağlamlaştırmamasını "ölümcül hata" olarak nitelendirdi.

Reklam
Reklam

ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Heritage Vakfı'nın üst düzey yetkililerinden Helle Dale, laik ve dindar Türkler arasındaki çatlağın giderek büyüdüğünü, devlet içindeki gerilmelerin "ciddi" bir biçimde gözüktüğünü belirtirken, AB'yi de eleştirdi. AKP'nin kapatılmasının Türkiye'nin iç siyaseti ve AB hedefi açısından "yıkıcı etkisi"nin olabileceğini de savunan Dale, AB'nin Türkiye'nin Avrupa ile olan bağları sağlamlaştırmamasını "ölümcül hata" olarak da nitelendirdi.

Heritage Vakfı'nın Dış Politika Etüdleri için Douglas ve Sarah Allison Merkezi Direktörü Helle Dale, Washington Times gazetesince yayınlanan "Ölümcül Hata" başlıklı makalesinde "Bugün laik ve dindar Türkler arasındaki çatlak giderek büyüyor ve devlet içindeki gerilmelerin ciddi bir biçimde gözüküyor" diye yazdı.

"Laik kurumların islamcı hücümlardan korunması hayati önem taşıyor"

AKP hakkındaki kapatma davasına dikkat çeken Dale, "Etkisi, sadece Türkiye'deki iç siyasi durum için değil, aynı zamanda ülkenin, siyasi ve insan hakları konularının yakından izlendiği AB'ye giderek azalan katılma şansı açısından yıkıcı olabilir" görüşünü dile getirdi.

Reklam
Reklam

Helle Dale, kapatma davası ilerledikçe "Demokratik siyasi sistem sürdürülmesi ve Türkiye'nin laik kurumlarının İslamcı hücumlardan korunmaya devam edilmesinin hayati önem taşıdığı"nı belirtti.
Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olarak seçilmesi ile sahnenin "dini etki ile siyasi özgürlükler" arasındaki çatışma için hazır hale geldiğini öne süren Dale, Türkiye'deki gelişmelerin, Batı'nın, şiddete başvuran

İslamcı köktendinciliğinin yayılmasına ilişkin kaygıları nedeniyle büyük önem taşıdığı ve çok yakından izlediğini de kaydetti.

Helle Dale, Türkiye'nin uzun yıllar din ve siyaseti ayrı tutmayı başaran Müslüman bir ülke olarak örnek gösterildiğini belirterek Türkiye'nin Batı ile Doğu arasındaki kritik konumu nedeniyle model arayan Batılar için özellikle çekici bir örnek oluşturduğunu yazdı.

AB'nin Türkiye'ye yönelik tutumunu eleştiren Dale, "ABD, bütün bu yıllarda Türkiye'nin sebatkar bir müttefiki olmayı sürdürürken Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin uzun bir süreden beri Avrupa ile arzuladığı bağları sağlamlaştırmaya başarmaması ölümcül bir hata olabilir."

Reklam
Reklam