''AB, Türkiye'yi kuşatmak istiyor"

Ankara -(AA) Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, "AB, Türkiye'yi denizden, havadan ve karadan kuşatma altına almak istiyor" dedi.

Aygün, yaptığı açıklamada, AB'nin, Türk liman ve havaalanlarının Rum bayraklı gemi ve uçaklara açılmasını "malların serbest dolaşımı", Türk TIR'larına kota uygulamasını ise "hizmetlerin serbest dolaşımı" çerçevesinde değerlendirdiğini öne sürerek, "AB çifte standart uyguluyor" görüşünü savundu.

Gümrük Birliği Anlaşması ile "malların serbest dolaşımı"nın kabul edildiğini hatırlatan Aygün, şu görüşleri dile getirdi:

Reklam
Reklam

"AB, hukuka aykırı olarak, malların serbest dolaşımını engelliyor. Bu uygulama sadece hukuka değil mantığa da aykırı. Malların serbest dolaşımı için o malları taşıyacak araçların da serbest dolaşması gerekir. Sayın Başbakan diyor ki (AB'ye karşı dik duracağız ama dikleşmeyeceğiz) AB'ye girmek için bugüne kadar her
isteklerine boyun eğdik. İş işten geçtikten sonra elektrik direği gibi dik duruyor görüntüsü vermek ne anlam ifade eder? Bugüne kadar AB her konuda Türkiye'ye dikleşti. Her şeyi dikte etti. Biz dikleşmekten neden kaçınalım ki?"

Aygün, AB'nin bu uygulamalarının altında "kötü niyet" sezildiğini öne sürerek, "Açıkça ifade edilmese de Türkiye, istenmeyen ülke ilan edilmiş durumda. AB, bir yandan vize konusunda çıkardığı zorluklarla işadamlarının serbest dolaşımını, bir yandan da TIR'lara kota uygulamasıyla malların serbest dolaşımını engelliyor" dedi.

Açıklamasında, Ali Babacan'ın hem ekonomiden sorumlu Devlet Bakanıhem de Başmüzakereci sıfatıyla, bu sorunu AB platformlarına taşıması gerektiğini belirten Aygün, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Sayın Babacan, havadaki, denizdeki Rum baskısına karşılık Türkiye'ye karada uygulanan kota sınırlamasını AB'li meslektaşlarının önüne koysun. Malların serbest dolaşımı, hizmetlerin serbest dolaşımı ayrımı yapıp Türkiye'yi kündeye getirmeye çalışanlara açık bir cevap versin. (Türk TIR'larına uygulanan kotayı kaldır) desin. Uluslararası nakliyeciler ve ihracatçılar kan ağlıyor. Bu uygulamayla Türkiye'nin ihracatı kısıtlanıyor. İthalat ise körükleniyor. Cari açık nedeniyle ülke ekonomisi kırılganlığını sürdürüyor."