Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa başta olmak üzere birçok ülke, Putin'i ekonomik olarak yıpratmak için yaptırım kararı alırken, Rus lider ise buna karşılık olarak en büyük kozunu oynadı ve Batı'nın gazını kesti. Bu gelişme enerji krizine neden olurken fiyatlar bir hayli arttı. Özellikle kış ayları öncesi Avrupa adeta ne yapacağını düşünürken 27 AB üyesi ülke arasında ilk fire verildi...
24 Şubat'ta Rusya'nın saldırılarıyla başlayan savaş sonrası 27 Avrupa Birliği ülkesi ile ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya, Rusya'ya bir dizi ekonomik yaptırım ve ambargo uyguladı. Rusya ise karşılık olarak doğal gaz vanasını kapattı. Çin’in de Avrupa’ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatını durdurması sonucunda Avrupa’ya giden toplam doğal gaz miktarı yüzde 45 azaldı.
Rusya'nın kritik hamlesi sonrası Avrupa genelinde doğal gaz ve elektrik fiyatları yüzde 500’den fazla zamlandı. Avrupa Birliği’nin enflasyon ortalaması yüzde 10’u geçti. Rus rublesi toparlanıp değer kazandı, euro ise dolar karşısında eridi.
Avrupa'daki her ülke gibi Hollanda da krizin eşiğine gelmişken flaş bir karara imza atıldı. Avrupa’da ekonomik durgunluk yaşandığı günlerde Hollanda, kış ayları öncesinde Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan çekilen ilk AB ülkesi oldu.
Hollanda devleti, Rusya’ya uygulanan 91 yaptırımdan çekildi.
Rus bayraklı 34 gemiye uygulanan yaptırım kaldırıldı ve Hollanda limanlarına yanaşmalarına izin verildi.
Dondurulan 13 Rus mal varlığı geri iade edildi.
25 Hollanda şirketine, Rus gaz devi Gazprom'dan doğal gaz ve enerji anlaşması yapması için izin verildi.
Toplam 150 Rus vatandaşına, şirketine, belediyesine, kurumuna ve eğitim kuruluşuna uygulanan yaptırımlar kaldırıldı.
Toplam 13 sivil toplum kuruluşu üzerindeki yaptırımlar kaldırılarak, "Rusya ve AB arasında diyalog kurulmasına yardımcı olma" amacıyla yasal izinler verildi.
Hollanda Dışişleri ve Ekonomi Bakanlıkları, “Hassas bilgiler olduğu ve söz konusu kişiler için tehlikeli bir durum arz edebileceği” gerekçesi ile yaptırımların kaldırıldığı ve yaptırım muafiyeti verilen hiçbir Hollandalı ve Rus gerçek ve tüzel kişiliğin adının açıklanmayacağını belirtti.
Hollanda kaynakları, ekonomik durgunluktan kurtulma amacıyla Rusya ve Hollanda arasında ilişkilerin güçlendirilmesi için başka adımlar da atılabileceğini ifade etti.