"AB üyeliğine kısa sürede hazır olacağız"

Ankara (AA) - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin AB üyeliğine beklenenden daha kısa süre içinde hazır olacağını belirtirken, "Acaba, AB ne zaman Türkiye'yi üye olarak kabul edebilmeye hazır olacak? İşte üyelik tarihimizi bu belirleyecek" dedi.

Maliye Bakanlığı ve Bilkent Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği "İktisadi Yönetimde Günel Konular" Konferansı'nın öğle yemeğindeki bölümüne konuk olan Babacan, 2004 yılında AB'ye katılan 10 üye ülkenin toplam nüfusunun 74 milyon iken, Türkiye'nin tek başına bu kadar nüfusa sahip olduğunu belirterek, bu açıdan Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin diğer ülkelerin üyelik sürecinden farklı olduğuna vurgu yaptı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Aralık 2004'te, siyasi reformlar konusunda kritik eşiği aşan bir ülke konumuna geldiğini belirten Babacan, ancak bu konuda daha yapılacak çok şey bulunduğunu bildirdi.

Müzakere sürecinde yaşanan gelişmelere de değinen Babacan, Kıbrıs konusunda sorunlar yaşandığını, bazı ülkelerde seçimlerin gündeme geldiğini anımsatarak şöyle konuştu:

"Baktık ki siyaset Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde oldukça dominant olacak. Yani bizim sadece teknik anlamda ilerlememiz AB ile müzakerelerde hukuken ilerlememiz anlamına gelmeyebilecek. Çünkü hukuki ilerleme ancak mutabakat ile olur, siyasi kararlılık ile olur. 27 ülkenin evet demesi ile ve 27 ülke hükümetinin evet demesi ile olur. Ve biz artık bu sürecin hukuki, normal seyri ile bizim iç reformlarımızı biraz ayırmaya karar verdik."

AB konusunda, önümüzdeki 7 yılla ilgili Nisan ayı içinde bir program açıklayacaklarını ve bu programda da Türkiye'nin AB müktesebatının tümü konusunda neleri, ne zaman yapacağını kapsayacağını ifade eden Babacan, bu çerçevede 200'ün üzerinde yasal, 700'ün üzerinde ikincil düzenleme gerçekleştirileceğini anlattı.

Reklam
Reklam

Bütün bunların ise 7 yıllık perspektif içerisinde gerçekleştirileceğini tekrarlayan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ondan sonra diyeceğiz ki biz hazırız. AB ne zaman hazır olacak? Türkiye'nin üyelik tarihini de işte o belirleyecek. Belki şimdiye kadar en çok tartıştığımız, Türkiye'nin ne zaman hazır olabileceğiydi. Ama öyle görünüyor ki Türkiye üyeliğe, beklenenden daha kısa bir süre içinde hazır olacak."