AB, uyumu Bulgaristan'dan öğrenecek

BERLİN (İHA) - Bulgaristan'ın Berlin Büyükelçisi Maglene Plugtschieva, "Avrupa Birliği (AB), müslümanlarla uyum içinde yaşamayı Bulgaristan'dan öğrenebilir" dedi.

Bulgaristan'ın Berlin Büyükelçisi Plugtschieva, yaptığı açıklamada, Bulgaristan'ın etnik yapısının çoğulcu kültürle iç içe olduğunu ve bunun AB'ye örnek olabileceğini ifade etti. Başta Türkler olmak üzere farklı etnik guruplarla yüzyıllardır uyum içinde yaşadıklarını anlatan Plugtschieva, şöyle konuştu: "Bu deneyimlerimizi AB'ye aktarmak için çalışıyoruz. Bulgaristan'da yaklaşık 800 bin Türk yaşıyor ve bu insanlar AB'ye köprü oluşturacak. Bulgaristan'da yaşayan Türkler, Türkiye ile de ilişkilerimizi olumlu yönde etkiliyor. Bulgaristan ile Türkiye arasında siyasi ve ekonomik ilişkiler son derece iyi. Bulgaristan olarak biz, bölgede istikrarlı durumun korunması için bu ilişkinin daha da iyileştirilmesi yoluna gitmeye devam edeceğiz"

Reklam
Reklam

Türkiye'nin AB yolunda dikkate değer bir aşama kaydettiğini anlatan büyükelçi Plugtschieva, şöyle konuştu: "Türkiye'nin değişimi hız kesmeden devam etmeli. AB kriterlerini yerine getirmek, Bulgaristan'ın olduğu gibi Türkiye'nin de ev ödevi. Ben tüm bunların gerçekleşmesini sadece yürekten umut edebilirim; ancak bence Türkiye'de iyi bir yolda. AB Komisyonu da elbette bu iyi gidişi değerlendirecektir. Türkiye, talep edilen aşamayı tam anlamıyla kat ederse bize de sadece Brüksel'deki olumlu nihai kararı beklemek düşer."

Bulgaristan'da Türk azınlıkla Almanya'da yaşayan Türkler arasında paralellik olduğunu ifade eden Plugtschieva, sözlerine şöyle devam etti: "Bulgaristan azınlıklarla birlikte yaşama konusunda deneyimli; bu nedenle Bulgaristan AB'ye olumlu katkı sağlayacaktır. Bulgar Türkleri, Bulgar vatandaşıdır. Bizde mükemmel yürüyen ve farklı etnik guruplardan oluşan bir modelden söz edebilirim. Bulgaristan'da Türkler ve Bulgarlar yüzyıllardan beri gayet dostça yaşıyor. Bulgar hükümetleri tarafından da farklı dini ve etnik guruplara karşı tolerans her zaman vardı. Bulgar Türkleri, topluma gayet iyi entegre olmuş durumda"

Reklam
Reklam

AB dönem başkanı Almanya ile Bulgaristan'ın ortak çalışmalarını da değerlendiren Plugtschieva, sözlerini şöyle sürdürdü: "Almanya ve AB, bizden güvenli bir Avrupa sınır ülkesi olmamızı, tam üyelik öncesindeki gibi istikrarı devam ettirmemizi ve yüzde 6 olan büyüme hızımızı sürdürmemizi bekliyor. Bu anlamda AB üyesi ülkeler arasında iyi bir durumdayız. Ayrıca Almanya Bulgaristan'dan AB Anayasası konusunda da işbirliği bekliyor. Bulgaristan AB Anayasası'nı onayladı"

Her şeyden önce AB yolunda başlattıkları reformların devam etmesi için çaba sarf edeceklerini ifade eden Plugtschieva, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu başarı tek başına Bulgaristan'ın değil tüm bölgenindir. Bulgaristan'ın AB'ye tam üyelik tarihi ile Almanya'nın AB dönem başkanlığının çakışması güzel bir rastlantı. Bulgaristan ile Almanya, yüzlerce yıldır çok iyi ilişki içindedir."