AB ve sahil ülke hükümetlerine "Akdeniz" çağrısı

PARİS (ANKA) - Aralarında Devlet eski Bakanı ve BM Kalkınma Programı eski Başkanı Kemal Derviş'in bulunduğu 15 eski başbakan, bakan ile uluslararası ve ulusal kurum eski üst düzey yetkilisinin imzası ile Le Monde gazetesinde AB ve sahil ülke devlet ve hükümet başkanlarına yönelik bir çağrı yayımlandı.

Akdeniz için Birlik "tarihi bir fırsat" olarak nitelendirilen çağrıda " Akdeniz'in, dünya ekonomisi için kalıcı bir büyüme kaynağı olabileceğine inanıyoruz" denildi. Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde'de 15 eski başbakan, bakan ile uluslararası ve ulusal kurum eski üst düzey yetkilisinin imzası ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin sahiplendiği "Akdeniz için Birlik" projesine büyük destek verildi. "Akdeniz için Birlik : Tarihi bir Fırsat" başlığını taşıyan bildiride imzacıların "Akdeniz'in, dünya ekonomisi için kalıcı bir büyüme kaynağı ile kalkınma ve uluslararası ilişkiler için yeni bir model olabileceği"ne inandıkları vurgulandı.
Gazze savaşı dünya kamuoyunu şaşırtırken ve karamsarlığa sürüklerken Akdeniz'in bir sorun kaynağı olarak olumsuz imajını yeniden gözlerin önüne sermesine karşın "Akdeniz bir şans olabileceği" savunulan bildiride tüm sorunlara karşın Akdeniz'in stratejik bir kavsak hale geldiğini, büyük bir potansiyeli olan Avrupa kapısı" olduğu vurgulandı.

Reklam
Reklam

"Akdeniz Havzası, uygarlıkların çeşitliğinie değer veren yeni bir kalkınma modeli laboratuvarı olabilir" ifadesinin de kullanıldığı bildiride AB'den Akdeniz projesi için daha çok destek vermesi istendi. Le Monde gazetesince yayımlanan çağrıya imza atanların arasında İspanya, Fransa, İtalya ve Cezayir eski Başbakanları Felipe Gonzalez. Alain Juppe, Romano Prodi ve Mouloud Hamrouche, İtalya Senato Başkan Yardımcısı Emma Bonino ile Fransa, İspanya, Yunanistan, Lübnan ve Fas eski bakanları da bulunuyor.