AB yasa teklifi müzakereleri sürüyor

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda AB ile ilgili yasa teklifinin maüzakereleri sürüyor.

TBMM Başkanı Vekili Murat Sökmenoğlu'nun başkanlığında yapılan oturuma mikrofonlardaki arıza yüzünden verilen 5 dakikalık aradan sonra çalışmalara yeniden başladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Arınç, Genel Kurul kürsüsünden AB yasa teklifinin tümü üzerinde yaptığı konuşmada hükümetin 3 yıllık icraatını değerlendirdi.
Bugünkü tablonun hükümetin yüzünden ortaya çıktığını ifade eden Arınç, "Bunu mutlaka çıkarmalıyız, çıkarmazsak öldük bittik demeye de gönlüm hiç elvermiyor. AB dönülmez bir noktadır. Bu hükümet döneminde AB'ye aday ülke olduk. Ulusal programımızı ilan ettik. Bu ulusal program bu Meclis'ten geçmedi. Sayın Yılmaz bu kadar önemli bir konuyu bu Meclis'te sadece 10 dakika konuştu. Bizim katkımız bu kadar oldu. Ulusal Programda benim imzam yok. İtiraz etsem bana kimse itiraz edemez. Ama bu Ulusal Programın altında MHP'nin, DSP'nin ANAP'ın imzası var. Altına imza attığınız şeyden nasıl vazgeçersiniz. İmza attığınız arkadaşlarınızı bölücülükle nasıl suçlayabilirsiniz. Bugün seçim gözüktü diye nasıl vazgeçebilirsiniz arkadaşlar. Bunu yaptığınız zaman dürüst bir davranış olur mu?" diye sordu.

Reklam
Reklam

AB kriterlerinin zaten var olan kriterler olduğuna işaret eden Arınç, bu noktada 'kavga çıkarıp, bu işin yarım kalması'nın düşünülemeyeceğini belirtti. Özellikle Yılmaz'ın bu konuda sorumlu olduğunu belirten Arınç, 'yumurta kapıya gelince' bunu çıkarmak için çırpınmanın fayda etmeyeceğini belirtti.

Samimiyet testinde hükümet ortaklarının sınıfta kaldığına işaret eden Arınç, "Bugün yapacağımız iş önemlidir. Burada hangi maddeyi doğru buluyorsak çıkarmak önemlidir. Ama bunun aksi Türkiye'nin dünynın sonu değildir" ifadelerini kullandı.
Arınç, AB konusunda daha önce verdikleri taahhütlerin arkasında olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Ölüm cezasının kaldırılması konusu bir zaruret ifade etmektidir. Ne şekilde kaldırılacağı ayrı konu".

İdam konusunun seçimlerde propaganda aracı olarak kullanılmamasını isteyen Arınç, bazılarının bunu kullandığını belirtti ve "Asacağız keseceğiz. Asamazsınız, asmanız da mümkün değil" ifadelerine yer verdi.

İdam cezasının kaldırılmasının Anayasal çerçevede yapılmasını isteyen Arınç, yasada yapılacak bir değişikliği mümkün görmediklerini vurguladı. Arınç, "Biz ölüm cezasının kaldırılmasıyla aynı zamanda Anayasa bunun karşılığının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olarak girmesini istiyoruz. Bugünkü düzenleme gerçeği karşılamamaktadır. 6 numaralı protokole dönüş var. Bunu kabul etmek mümkün değil. 1 madenin bu kapsamdan çıkarılmasının ve ayrıca düzenlenmesinin zorunluluğu var" dedi.

Reklam
Reklam