AB yasaları kanunlaştı

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda 3 Kasım 2002 tarihinde erken seçim kararı alınması sonrasında AB ile ilgili düzenlemeleri içeren yasa TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu başkanlığında 3 gün ve 16 saat süren uzun müzakerelerle yasalaştı.

LİDERLER GENEL KURUL'DA KALDI Müzakereler boyunca ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli Genel Kurul'da bulunarak çalışmaları izlediler ve oylamalara katıldılar. DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Yeni Türkiye Partisi Genel Başkanı İsmail Cem, SP Genel Başkanı Recai Kutan da zaman zaman Genel Kurul'a geldiler ve müzakereleri izleyip oylamalarda oy kullandılar.

Reklam
Reklam

İDAM KALKTI, ANADİLDE YAYIN VE ÖĞRENİM SERBEST Genel Kurul'da uzun müzakereler sonucunda yasalaşan AB ile ilgili düzenlemeler, geçici 3 madde hariç 14 maddeden oluşuyordu. Bu maddelerden en önemlileri ise 'idam'ın 'savaş ve çok yakın savaş' halleri dışında kaldırılması, Kürtçe dahil anadil ve lehçelerde TV yayını ve bu dil ve lehçelerin öğreniminin yolunun açılması oluşturuyordu.

Böylece MHP'nin bütün itirazlarına rağmen AB ile ilgili düzenlemelerle ilgili görüşmeler perşembe günü başlayan ve cumartesi günü sabah saatlerine kadar devam eden müzakereler sonrasında tamamlanmış oldu. Türkiye için bir 'dönüm noktası' olarak ifade edilen teklifler Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

GENEL KURUL YENİDEN OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK Alınan bilgilere göre, Genel Kurul'un gelecek hafta, muhtemelen 6 Ağustos 2002 günü 'ek bütçe yasa tasarısını' görüşmek üzere yeniden toplanacak. Ek bütçe 1 madeden oluşuyor.

Reklam
Reklam