"AB yasalarını tereddütsüz uygulayın"

ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, görev kurasını çeken ve kendisini ziyaret eden kaymakamlardan, AB reformlarının 'tavizsiz' uygulanmasını istedi.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, bugün 88. dönem kaymakamları kabul etti. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in vefat eden ağabeyinin cenaze törenine katılmak üzere Yozgat'a gittiği için katılamadı.

Burada bir konuşma yapan TBMM Başkanı Arınç, çiçeği burnunda kaymakamlardan AB ile ilgili Anayasal ve yasal bütün düzenlemelerin kayıtsız şartsız uygulanmasını istedi. Kaymakamlara, "Çok önemli bir görev yapıyorsunuz" diyen Arınç, "Sivil yönetimin en önemli temsilcisi olara halkımızla birlikte onun mutluluğu için, onun refahı için, onun özgürce yaşaması için çok önemli bir görev üstleniyorsunuz. Ben eminim ki aldığınız eğitim, sizin kendi birikimleriniz bu aziz milletin evladı olarak ona hizmet noktasında büyük bir heyecan taşıdığınızdır. Büyük bir milletin çocuklarıyız. Büyük bir tarihin içinden geliyoruz. Gerçekten tarihimize baktığımızda hep yüzümüzü ağartacak başımızı dik tutacak şanlı bir mazinin içinden geldiğimizi görürsünüz. Milletimiz de öyledir. Karakteriyle, ahlakıyla, kültür birikimiyle, inancıyla çok şükür dünya içerisinde en saygın milletlerden birisidir. Biz ona hizmet etmekle yükümlüyüz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Arınç konuşmasında, TBMM'nin 2003 yılında çok büyük değişimlere adım attığını, önemli anayasal, yasal değişiklikleri gerçekleştirdiğini ve bu değişimlerin son derece önemli oludğunu belirterek, "Yapacağımız iş çok önemlidir. Çevre Bakanlığı'nda bir mühendis de olabilirdiniz, Orman Bakanlığı'nda bir orman mühendisi de olabilirdiniz. Herkesin yaptığı iş önemlidir. Ama siz bir yöneticisiniz. İlçelerden başlayarak illere kadar büyükşehirlere kadar devletimizi temsil noktasında miletimize özlediği hizmetleri verme noktasında çok önemli bir görevin başındasınız. Bu görev başkalarına nasip olmaz. Bu mesleği seçtiğiniz için bu mesleğin ilk kademesinde büyük bir heyecanla göreve başladığınız için sizi kutluyorum. Bu görevleri yaparken başlıca temel kaynağımız Anayasamızdır, Anayasamız'ın temel ilkeleridir, Atatürk milliyetçiliğidir, Atatürk İlke ve İnkılaplarıdır, Anayasamız'ın temel ilkeleridir, ondan sonra yasalarımızdır ondan sonra uluslararası sözleşmelerdir. Bütün bunların hepsini topladığımız zaman dünyanın geldiği noktada hukukun üstünlüğüdür, demokrasidir, Cumhuriyetimiz'in temel ilkeleridir. Bunlara bağlı kaldıkça bunları halkımızla birlikte özgürce yaşadıkça ülkemizin kalkınması insanımızın özgürleşmesi mümkün olabilecektir" dedi.

Reklam
Reklam

Arınç sözlerini şöyle sürdürdü: "TBMM 2003 yılında belki 40 yılda yapılamayan en büyük reformları başarma noktasında bütün dünyanın iftiharla gururla bahsettiği büyük olayları başardı. Biz AB'ye girme noktasında 1958'lerden bu yana bir heyecanın içindeyken, 40-45 yıldır başarılamayan reformları TBMM 22. dönem yasama döneminde büyük bir cesaretle başardı. Anayasa değişiklikleri yaptı. Yasalarda 100'den fazla değişiklik yaptı. Bunu yaparken de iktidarıyla muhalefetiyle birlikte yaptı. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği noktasında büyük bir siyasi irade büyük bir kararlılık gösterdi. Bu Meclis'in başardığı refromlar sayesinde Türkiye Avrupa'da ve bütün dünyada büyük bir gururla büyük bir tebrikle anılıyor. Anayasa değişiklikleri, yasa değişiklikleri, çıkarılan yeni yönetmelikler, uygulamaya yönelik atılan önemli adımlar satırlarda kalmamalıdır. Bunların hepsi uygulanacaktır. Demkoratikleşme konusunda attığımız adımları, demokrasi ve hukuk standardının yükselmesi için yaptığımız refromları uygulayacak olan makamların başında sizler gelmektesiniz. Bunları uygularken önünüze arkanıza, sağınıza solunuza bakmaya ve tereddüt geçirmeye hiçbir zaman izin veremeyiz. Tereddütsüz uygulayacaksınız. Biz bunları 'AB'ye girelim de başkalarının gözüne hoş görünelim' diye yapmadık. Milletimizin mutluluğu, huzuru için, refah seviyesini yükseltmek için milletimiz buna layık olduğu için yaptık. Millet için başarılan bu refromları uygulamak hepimizin en başta gelen görevidir. Bunları uygulama noktasında biran bile tereddüt geçiremezsiniz. 'Acaba şurası ne diyor' diye sağınıza solunuza bakamazsınız. Önünüzde uygulanmak üzere çıkarılmış ve millet için yararlı olduğunu düyündüğümüz bu reformlar vardır. Yetki elinizdedir. İmkan elinizdedir. Başımızdaki valilerle kaymakamlarla ve bütün kademelerde göre yapan kamu görvlileriyle biran evvel uygulamayı da en mükemmel hale getirmek bizim görevimizdir. Bunu yaparken milletimize güveneceğiz. Size düşen görev budur. Eğer bunu başarabilirsen Türkiye çok kısa bir zaman içinde özgürlüklerin doya doya yaşandığı bir ülke olacaktır. Milletten korkmayacağız. Bu millet bizim milletimizdir. 'Ben aziz milletimize güveniyorum, aziz milletime dayanıyorum Anayasamız'ın başlangıç maddesinden son maddesine kadar millet için tanınmış bütün haklara ve özgürlükleri sonuna kadar sahip çıkacak bir kaymakamım ben' diyeceksiniz. Bunu sizden bekliyoruz. Milletimizi yüceltecek olan budur. Atatürk'ün gösterdiği hedef de budur. Kimse milletin üstünde kendine bir rol biçmesin. Biz yasama görevimizi millet adına yapıyoruz. Anayasamız'ın başlangıç maddesinde millet iradesinin esas olduğu yazılıdır, o iradenin temsil edildiği yer de sadece Meclis'tir. Bu hakkı kısmen de olsa kimseye vermedik bu güne kadar. Millet adına yaptığımız ve başardığımız reformları milletimize layık görüyoruz. Arkanızda millet vardır, Meclis vardır. Yeter ki çalışmalarını büyük bir anançla güvenle yapınız ve başarılı olunuz".

Reklam
Reklam

Arınç, daha sonra gazetecilerin, 'Kara Kuvvetleri Komutanlığı yönergesi ile ilgili' sorusunu cevaplandırdı. Arınç, bu soruya, "Hukukçu kimliğimin yanında bir de benim Meclis Başkanı kimliğim var. Sadece hukukçu kimliğim olsaydı sizlere çok daha hukuki bilgiler verebilirdim. Bunu gazetede okuduğum zaman şaşırdığımı ifade edeyim. Bu şaşkınlığımın üzerine Genelkurmy Başkanlığımız da bir açıklama yaptılar ve konuyla ilgili inceleme yapacaklarını ifade ettiler. Bu m girme noktasında 1958'lerden bincelemenin herhalde yapılmadığını ve neticesinin de kamuoyuna duyurulduğunu kısa zamanda göreceğiz. Önemli olan Genelkurmay Başkanlığı'nın bu konu üzerinde bir inceleme yapacak olmasıdır. Sanıyorum kamuoyu bunun sonuçlarını bekleyecektir".