AB yeni enerji stratejisini açıkladı

'Enerji 2020' planı üye ülkelerin ortak elektrik ve gaz dağıtım şebekesinin kurulmasını öngörüyor.

Avrupa Birliği'nin önümüzdeki on yılda uygulayacağı enerji stratejisini ortaya koyan "Enerji 2020" planı, üye ülkelerin ortaklaşa kullanacakları bir elektrik ve gaz dağıtım şebekesini öngörüyor.

Geçen sene yaşanan 'Rus gazı krizi', AB enerji politikalarının sorgulanmasına yol açmıştı

Bugün, AB'nin enerjiden sorumlu komisyon üyesi Guenther Oettinger tarafından açıklanan plan, 1 trilyon euroluk yatırımı içeriyor.

"Enerji politikasını Avrupalılaştırmak" amacıyla uygulamaya konacak plan, üye ülkeler arasında ortak bir şebeke kurularak, ülkeleri enerji tedarikçileriyle yaşanan sorunlara karşı korumayı hedefliyor.

Reklam
Reklam

2009 Ocak ayında, Avrupa Birliği üyesi bazı ülkeler, Ukrayna üzerinden edindikleri Rus doğalgazından haftalarca mahrum kalmışlardı.

"Sürdürülebilir ve güvenli" "2015 yılında hiç bir üye ülke tek başına kalmamalı" diyen Oettinger, yatırım için gerekli paranın enerji şirketleri ve vergilerden sağlanacağını açıkladı.

Yorumcular, Avrupa çapında ortak bir enerji şebekesi yeni bir fikir olmasa da, bu öneriyi bir Alman olan Oettinger'den duymanın ilginç olduğunu dile getiriyorlar.

Zira ortak enerji şebekesi projesine şimdiye dek en çok ayak direyen üye ülke Almanya olmuştu.

AB'nin enerjiden sorumlu komisyon üyesi Guenther Oettinger "enerji sistemimizi daha sürdürlebilir ve güvenli bir hale getirmemiz zaman alacaktır ama kararlı olmalıyız" diyerek, üye ülkelerde yaşanabilecek bürokratik engellerin bir an önce aşılmasını istedi.

Enerji verimliliği hedefleniyor Ayrıca, ev sahiplerinin konutlarındaki enerji kaçaklarını azaltmaları için bir devlet yardımının uygulamaya geçirilmesi de planlar arasında. Avrupa Komisyonu'nun yayınladığı raporlar üye ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıma geçirmede başarısız olduğunu ortaya koyuyor.

Reklam
Reklam

Yine bu raporlara göre AB ülkeleri, 2020 yılında hedeflenen AB enerji verimliliğinin yüzde yirmi oranında artırılması hedefinden oldukça uzak durumdalar.