AB zirvesinde iki seçenek

Türk limanlarının Rumlara açılmasına ilişkin Ek Protokol’ün ele alınacağı 10-11 Aralık’taki AB Zirvesi’nde Türkiye ile ilgili karar konusunda iki seçenek bulunduğu belirtiliyor.

Türkiye’nin limanlarını Rumlara açmasına ilişkin Ek Protokol konusunun ele alınacağı 10-11 Aralık’taki AB Zirvesi’nde Türkiye ile ilgili alınacak tutum konusunda iki seçenek bulunduğu belirtiliyor.

AB Dönem Başkanı İsveç'in önerisi olan ve birçok AB üyesi ülke tarafından sıcak karşılandığı belirtilen ilk seçenekte Türkiye ile ilgili değerlendirmenin Kıbrıs'ta müzakereler sona erinceye kadar ertelenmesi öngörülüyor. İkinci seçeneğin ise Türkiye'ye yaptırım istemesi olduğu ifade ediliyor.

ABHaber’e göre, AB Devlet ve Hükümet Başkanlarının 10-11 Aralık’da Brüksel’de yapacağı zirvede Ek Protokol’un uygulanmamasına ilişkin alınacak tutum konusunda iki seçenek tartışılıyor.

Reklam
Reklam

Gündemdeki ilk seçeneği, AB Dönem Başkanı İsveç'in önerisi oluşturuyor. İsveç Aralık zirvesinde Türkiye ile ilgili değerlendirmenin Kıbrıs'ta müzakereler sona erinceye kadar ertelenmesini istiyor. Bu önerinin, birçok AB üyesi ülke tarafından sıcak karşılandığı ifade ediliyor.

İkinci seçeneğin, ise Kıbrıslı Rumların veya Türkiye’nin AB üyeliği karşıtı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin AB zirvesinde Türkiye'ye yaptırım istemesi olduğu kaydediliyor. Ancak, müzakerelerin durdurulması gibi bir yaptırım için üye ülkelerden yeterli destek sağlanması adeta imkansız görünüyor.

Rumlar’ın da müzakerelerin durmasını istemediği, tek istedikleri müzakere sürecine darbe vurmak olduğu kaydediliyor. Müzakere sürecini tamamen Kıbrıs sorununa bağlamayı amaçlayan Rumlar’ın, zirvede bir “Türkiye krizi” çıkararak müzakere sürecine psikolojik bir darbe vurulmasını sağlamalarına pek ihtimal verilmiyor.

Buna karşın, ABHaber, çok ufak da olsa zirvede “büyük bir Türkiye krizi”nin çıkması ihtimalinin bulunduğunu belirtirken, “AB çevreleri bu olasılığa biraz ihtiyatlı yaklaşıyorlar. AB çevreleri ‘Sarkozy'nin sağı solu belli olmaz. Ayrıca Rumların Kıbrıs sorununa çok sert yaklaşımları bu olasılığın gündemde olmasını sağlayan bir gelişme olabileceği’ konusunda da birleşiyorlar” dedi. (ANKA)

Reklam
Reklam