Abant - AA- Abant Platformu'nun "Kürt Sorunu: Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak" konulu 17. toplantısı başladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mete Tunçay, bu yılki toplantının konusu olan Kürt sorununun yeni bir sorun olmadığını ve Osmanlı'nın son döneminden, bugüne kadar geldiğini ifade ederek, platform olarak barışçı bir çözümden yana olduklarını, bugüne kadar askeri mücadelelerin bir sonuca ulaşmadığının görülmesi erektiğini kaydetti.
Başta İstanbul olmak üzere Güneydoğu'da yaşayanların sayısından daha fazla bir nüfusun başka illerde yaşadığını aktaran Prof. Dr. Tunçay, bölgede bir iktisadi sorun olduğunu ve bunun da başta işsizlik olmak üzere refah sorununu gündeme getirdiğine dikkati çekerek, "İşin bir de psikolojik boyutu var. Açıkçası Kürtler, geç kalmış bir milliyetçilik havası içindedirler" dedi.
Prof Dr. Tunçay, "Türkiye'de ciddi bir Kürt sorunu vardır, ama bir Kürt çözümü yoktur" diyerek, konunun önemine vurgu yaptı.
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu ise Abant Platformu'nun, demokrasi ve hukukun zedelendiği, toplum vicdanının kurguları ve komploları yüksek sesle reddetiği bir günde toplandığını dile getirerek, son günlerde gerçekleşen operasyonların bir "milat" olduğunu söyledi.Uslu, "Demokrasi ve anayasal sınırlara karşı kalkışma hevesi ve ihtirası olanlara, bu ülkede de hesap sorulacağı günler yakındır. Toplumun vicdanı da böyle istemektedir" diyerek, Kürt sorunu ve beraberinde yaşanan gelişmelere değindi.
Sorununun tanımlanmasında bir iletişim eksikliği olduğunu savunan Uslu, kullanılan dilin oldukça sert ve politize olduğu görüşünü aktararak, daha insani, daha barışçıl ve daha sivil bir dilin geliştirilmesinde yarar olduğunu kaydetti. Uslu, toplantıda ortaya çıkacak görüş ve önerilerin toplumsal barışa katkıda bulunacağı inancını ifade ederek, katılımcılara teşekkür etti.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da yaptığı konuşmada, toplantıyı son derece önemsediklerini aktararak, Türkiye'nin başta Kürt sorunu olmak üzere yaşanan tüm krizleri toplumsal mutabakat sağlayarak aşacağını söyledi. Kaya, "Bölgeyle ilgili paketler oluşturarak çözüm bulmaya çalışmak yerine, ülkenin demokratikleşmesi, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlığı ilkesini hayata geçiren kapsayıcı bir anayasayla birlikte çözümün doğru olacağını artık anlamamız gerekiyor"
diyerek, bugüne kadar uygulanan çözüm paketlerinin sonuçlarını yorumladı.