Mersin Mut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Levent Abaş, Türkiye’nin yıllık 140 bin tonluk zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 2'sini tek başına Mut'un karşıladığını söyledi.
Osman Levent Abaş, yaptığı açıklamada, ilçede bu yıl zeytin üretiminde 170 bin tonluk rekolte beklendiğini belirtti. Zeytin ağaçlarında çiçeklenme döneminin başladığını hatırlatan Abaş, çiftçilere, üretimde önemli bir yeri olan toprak analizlerini yaptırmalarını tavsiye etti.
Abaş, her yıl artan zeytin alanlarında modern yetiştirme tekniklerinin uygulamaya konulmasıyla gelecekte ilçenin Türkiye’nin en iyi zeytin yetiştiriciliği yapılan bölge konumuna geleceğini kaydetti.
İlçe sınırlarında 691 bin 207 bin dekarlık tarım arazisi bulunduğunu bildiren Abaş, mikroklima özelliğinden dolayı ilçede turfanda meyve yetiştiriciliğinin başladığını aktardı. Abaş, ilçenin özellikle turfanda kayısı alanında ismini duyurduğunu ifade etti.
Bölgede birçok tarım ürünü yetişmesinin, iklim ve toprak yapısından kaynaklandığını belirten Abaş, "Mikroklima özelliğinden dolayı alternatif tarım ürünlerinin yetiştiriciliği de yapılmaya başlandı. Bunlardan en önemlisi zeytindir. Zeytin yetiştiriciliği her geçen yıl artmaktadır. Modern tekniklerin uygulamaya konmasıyla birlikte Türkiye’nin en iyi zeytin yetiştiriciliği ilçemizde yapılmaktadır. Geçmiş yıllarda 400 bin zeytin ağacı aşılanmış. Verim elde edilince, son 10 yılda 6 milyon zeytin ağacı dikildi. Bugün ise kayıtlarımızda 10 milyon 500 bine ulaşmış durumda. Bunun yanında 80 bin dekarlık tarım arazisine 2 milyon 400 bin zeytin fidanı dikilebilecek durumdadır." dedi.
"MUT'TA NÜFUSUN YÜZDE 95'İ GEÇİMİNİ TARIMDAN SAĞLIYOR"
Nüfusun yüzde 95'inin geçimi tarımsal faaliyetten elde ettiğini kaydeden Abaş, "Tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçilerle sürekli irtibat halindeyiz. Dünya gıda örgütü tarafından üretimi tüketicinin talebini karşılamayan ürünler sıralamasında ceviz ve badem olduğunu açıkladı. Biz bundan dolayı iki yıldır kaman çeşidi ceviz tohumları dağıtımı yapıldı. Bunun yanında iklim şartlarının elverişli olmasından dolayı da 32 köyde, 929 çiftçi de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapmaktadır. Bu köylerde ağaçlardan elde edilen rekolte 130 tonu bulmaktadır. Kayısı meşhur olan ilçenin, diğer tarım ürünlerinden zeytin, erik, nar, incir, badem, Antep fıstığı, ceviz gibi ürünlerinde yetiştiriciliğinin yapılması, toprak ve iklimin mikroklima özelliğine sahip olmasındandır. İlçenin ana ürünleri ise kayısı zeytin ve eriktir.“ şeklinde konuştu.
Mut Ticaret ve Sanayi Odası ikinci Başkanı Turan Tuna ise Mut zeytininin Türkiye’nin en lezzetli sofralık zeytini olduğunu söyledi.
Zeytinyağı yarışmasında mut Meytininin Türkiye ikinciliğini kazandığını hatırlatan Tuna, "Burada yetişen zeytin tamamen organik. Bundan dolayı talep oluyor. Hatta Ege bölgesinde bazı ünlü markalar ihracat zeytinini buradan alırlar. Çünkü Ege bölgesinde zeytin gübresiz ve ilaçsız yetişmez. Buranın mikroklima özelliğine sahip olmasından dolayı, zeytin ve diğer ürünler daha kaliteli yetişiyor. Her geçen yıl üretim artıyor. Şuan 13 yağ fabrikası ilçemizde faaliyet göstermektedir." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz