Abbas, Filistin Dostluk Grubunu Kabul Etti

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, bağımsız bir Filistin kurulduğunda Ortadoğu’ya barış geleceğini söyledi.Bir dizi ziyaret...

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, bağımsız bir Filistin kurulduğunda Ortadoğu’ya barış geleceğini söyledi.

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmut Başkanı Mahmut Abbas, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ile AK Parti Çorum Milletvekili aynı zamanda Filistin Dostluk Grubu Başkanı olan Murat Yıldırım başkanlığındaki dostluk grubu üyelerini kabul etti.

Abbas, Türkiye’nin dostluktan öte kardeş bir ülke olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dostluk grubu üyelerine Filistin davasına verdikleri destek için teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Bağımsız bir Filistin kurulduğu zaman Ortadoğu’ya barış geleceğine olan inançlarının tam olduğunu dile getiren Abbas, ayrıca II. Abdülhamid’in o dönemde ki düşüncelerini, Filistin’e verdikleri önemi bildiklerini ifade etti.

Suriye’de yaşanan gelişmelere de değinen Abbas, Suriye’de de bir an önce demokrasiye geçilmesini arzuladıklarını, ülkede yaşanan gelişmeler nedeniyle bugüne kadar 40 bin Suriyelinin hayatını kaybettiğini, 200 bin Suriyelinin de mülteci konumuna düştüğünü bu durumunda çok üzücü olduğunun altını çizdi.

Abbas, Başbakan Erdoğan’ın Mavi Marmara konusu ve İsrail’den bulunduğu meşru taleplerde haklı olduğunun altını çizdi. İsrail’in özür dilemesi gerektiğini vurgulayan Abbas, ayrıca İsrail’in Mavi Marmara şehitlerine tazminat ödemesi ve Gazze ambargosunu kaldırması gerektiğini sözlerine ekledii.

Filistin Dostluk Grubu Başkanı Murat Yıldırım ise Filistinlilerin haklı davasının Türkiye halkının yüreğindeki yerinin ayrı olduğunu ve Türkiye ile Filistin halkları arasında yüzyıllar öncesine dayanan ortak bir geçmiş, ortak kültürel değerler ve kardeşlik bağları bulunduğunu, bu bağların sağladığı sağlam temeller üzerinde Türkiye-Filistin ilişkileri her geçen gün daha da güçlenerek devam ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Yıldırım, Ortadoğu’da barış ve istikrarın tesis edilmesi ve bu coğrafyanın huzur ve refah alanına dönüştürülmesine yönelik arzunun, Türkiye’nin bölgeye ilişkin politikalarının özünü oluşturduğunu belirtti.

Ortadoğu’da kalıcı, kapsamlı, adil barış ve istikrarın tesis edilebilmesi için genelde Arap-İsrail ihtilafının, özelde ise bu ihtilafın temelinde yatan Filistin meselesinin çözümlenmesi gerektiğini anlatan Yıldırım, bu çerçevede Türkiye’nin bölgedeki tüm sorunların merkezinde bulunan Filistin meselesinin iki devletli bir çözüm çerçevesinde adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme kavuşturulmasını desteklediğini, bunun ancak başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve yaşayabilir Filistin Devleti’nin kurulmasıyla da sağlanabileceğine inandıklarını ifade etti.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin tarihi bir değişim sürecinden geçtiğini hatırlatan Yıldırım, bölgede yaşanan bu değişim İsrail-Filistin ihtilafının çözümlenmesine yönelik ihtiyacı daha da artırdığını, Türkiye’nin de bu çerçevede barış sürecinin canlandırılmasına yönelik tüm uluslararası ve bölgesel çabaların yanında olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

El Fetih ve Hamas’ın 6 Şubat 2012’de imzaladıkları Doha Bildirisinin önemine dikkat çeken Yıldırım, bağımsız güçlü bir Filistin için umut verdiğini bu bildirinin önem arz ettiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz