ANKARA(ANKA)- Filistin Yönetimi Başkanı Abbas, TBMM'de yaptığı konuşmada "Türkiye çoğulcu demokrasinin kalesidir. Örnek alıyoruz" dedi.
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in ardından Filistin devlet Başkanı Mahmud Abbas TBMM Genel Kuruluna hitap etti. Abbas, konuşmasında, "Yüce Meclisiniz sağlam demokrasinin kalesidir. Türkiye çoğulcu demokrasinin kalesidir.
Türkiye'nin Ortadoğu, Arap Bölgesi ve Filistin Halkı için örnek oluşturuyor. Bundan etkilenerek yol alıyoruz" şeklinde konuştu.
-"TÜM ÇABAMIZA KARŞIN ULUSLARARASI BASKIYA MARUZ KALDIK"
Filistin'de demokrasinin yerleşmesi arzusuyla seçimlere dayalı yeni siyasi sistemi oluşturmak istediklerini kaydeden Abbas "Bu bağımsızlık mücadelemizin bir parçasıdır. Bunun aynı zamanda bağımsız Filistin Devleti'nin çekirdeği olmasını istedik" diye konuştu.
Filistin'de yetkinin tamamen halka bırakılmasını istediklerini belirten Abbas, "Ancak üzülerek söylüyorum ki bu hedefe ulaşmak için bütün çabalarımıza rağmen uluslararası baskılara maruz kaldık. Siyasi ve ekonomik yaptırımlara hedef konduk. Ayrıca içimizdeki bazı güçler demokrasi yolundaki gayretlerimize inanmadılar ve bunları reddettiler. Siyasi ve askeri gerilimle halka gidilmesini reddettiler" dedi.
Filistin'in Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası etkinliğinin bilincinde olduğunu söyleyen Abbas, Türkiye ile siyasi ve ekonomik alanda gelişmekte olan ilişkilerin ulaştığı seviyeden memnuniyet duyduklarını ifade etti.
-"UZLAŞMA FIRSATINI DEĞERLENDİRMEK GEREK"
Abbas konuşmasında şunları söyledi:
"Annapolis Konferansı'nın arefesini yaşıyoruz. Kuşkusuz itidalli barış arzusu içerisindeyiz. Kuşkusuz bölgemizde barışın gerçekleşmesini arzuluyoruz.
İsrail'in yanı sıra bağımsız Filistin Devleti istiyoruz. Uzlaşma konusunda bu müstesna fırsatı değerlendirmek gerektiğine inanıyoruz."
İşgal, yer genişletme ve duvar inşaatının barış ve güvenliğe alt yapı oluşturmayacağını söyleyen Abbas, "hali hazırdaki durumun emrivaki olarak kabul ettirilmesi olumsuz neticelere yol açacaktır" diye belirtti.
Geniş kapsamlı barış çabalarını unutmadıklarını dile getiren Abbas, barış çabalarının Golan Tepelerini de kapsaması gerektiğini belirtti.
Abbas şöyle konuştu:
"Kudüs şehri istenen barışta önemli bir yer tutmaktadır. Filistin'in Doğu Kudüs'ten başka bir başkenti olmayacağını vurgulamak istiyoruz. Kudüs için çözüm getirecek İslam Konferansı'na üye kardeş ülkelerin katkılarını da memnuniyetle karşılarız. Bu gerçekleştirilirken dini temele dayalı düşmanlıkların yapılmaması gerekir."
-"SİZİN DEMOKRATİK GELENEĞİNİZİ İZLEYECEĞİZ"
Irak'ta barışı sağlanması ve Irak halkının içinde bulunduğu zor durumdan kurtulması için gerekenin yapılmasını dilediklerini söyleyen Abbas, "Lübnan'da barışın sağlanmasını, bağımsızlık ve demokrasi geleneğinin korunmasını diliyoruz. Biz elimizi diyalog için uzatıyoruz. Biz sürekli size bakacağız ve sizin demokratik deneyimini izleyeceğiz" diye konuştu.