ABD, 3 koldan saldıracak

ABD'nin önde gelen haber ajanslarından UPI tarafından dün duyurulan haberde ABD'nin, Irak'a aynı anda 3 yerden saldıracağı bildirildi.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisine dayandırılan habere göre operasyon, General Tommy Farnks komutasında ve 200 bin askerin katılımıyla gerçekleşecek. Bombardıman ve savaş uçaklarının da etkin şekilde katılacağı operasyona, İngiltere'nin de yaklaşık 250 askerle destek vereceği duyuruldu.

Başkan George Bush'un ayrıntılarını geçen Mayıs ayında Pentagon'daki bir brifingde öğrendiği planla ilgili olarak yaptığı basın toplantısında, "askeri planlamanın bizzat içinde olduğunu" duyurmuştu. Operasyonun Kasım ayı seçimleri öncesi olabileceği düşünülüyor.

Reklam
Reklam

Yetkililer operasyon tarihinde belirleyici rolü, lojistik destek ve hava şartlarının oynayacağını söylediler.
Amerikan istihbarat yetkililerine göre operasyonda en büyük lojistik desteğin Kuveyt'ten sağlanacağı belirtilirken Afganistan'daki 101. Airborne bölüğünün gizliden gizliye bölgeye kaydırıldığı kaydediliyor.

Askeri planlara yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İran Körfezi bölgesinde hali hazırda var olan ağır savaş ekipmanları ve Kuveyt, Katar, Umman ve Hint okyanusundaki gemilerin de operasyonda kullanılmaya hazır bekledikleri bildiriliyor. Haberde Türkiye'nin de olası operasyonda ABD saflarında yer almasına kesin gözüyle bakıldığı belirtiliyor.

ABD'nin, Suudi Arabistan'daki imkanlarını ise Suudi Arabistanlı yetkililerle fazla iletişime girmeden kullanmayı planladığı ve bunun Suudi yetkililerin tercihi olduğu ifade ediliyor.

Eski ordu istihbarat yetkilisi Pat Lang'e göre Pentagon, Irak operasyonunda meydana gelebilecek can kaybının sayısını da en fazla 2 bin olarak tahmin ediyor.
ABD'nin işgal planı şöyle tahmin ediliyor:

Reklam
Reklam

ABD birlikleri, Irak'a kuzey, güney ve batıdan girecek. Kara ve deniz üslerinin kullanılacağı saldırıda kara komutasını General David McKiernan üstlenecek. Plan kapsamında elektronik ve diğer gelişmiş ordu teknolojileri kullanılarak Saddam'ın kendi birlikleriyle bağlantı kurması engellenecek. Irak kontrol sistemi, gizli polis örgütü ve güvenlik güçleri, kara telefon hatları etkisiz hale getirilecek. 24 saat devam edecek saldırılarda Saddam'ın sarayları, Cumhuriyet Muhafızları üssü, Baas Parti binaları asıl hedefleri oluşturacak.

Anahtar Kelimeler: