ABD, Afganistan bütçesini arttırmayı planlıyor

WASHINGTON (İHA) - ABD hükümeti, Afganistan'daki güvenlik ve yeniden yapılanma bütçelerinde büyük bir artış yapmayı planlıyor.

Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, Beyaz Saray önümüzdeki günlerde bütçe önerisi kapsamında, mevcut Afganistan bütçesine ek olarak Kongre'den 7-8 milyar dolar talep edecek.

Gazete, Başkan George W. Bush'un hükümetinden ismini vermek istemeyen bazı yetkililere dayandırarak verdiği haberinde, ABD ordusunun Afganistan'daki 3 bin 500 askerinin görev süresini 4 ay daha uzatma kararı aldığını da belirtti. Üst düzey bir hükümet yetkilisinin Washington Post'a yaptığı açıklamaya göre Rice, Irak'taki savaşa odaklanan ABD'nin Afganistan'daki faaliyetleri NATO üyesi ortalarına yüklemeye çalışmadığını göstermeyi amaçlıyor.

Reklam
Reklam

Afganistan'da yaşanan şiddet olaylarındaki büyük artış nedeniyle Washington 2006'nın ortalarından bu yana ülkedeki ABD politikasını yenileme kararı almıştı. Bu karar kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Cuma günü Brüksel'deki NATO toplantısında Avrupalı meslektaşlarıyla Afganistan'daki koalisyon kuvvetinin durumunu görüşmesi bekleniyor. Öte yandan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Volker da Çarşamba günü yaptığı açıklamada Rice'ın, meslektaşlarından Taliban ile mücadele etme ve yeniden yapılanma çalışmalarını destekleme konusunda daha fazla çaba göstermelerini isteyeceğini belirtmişti.

NATO'nun Afganistan'da Taliban'a karşı mücadele eden 33 bin askeri bulunuyor.