ABD-Almanya ilişkilerinde yeni dönem

WASHINGTON (İHA) - ABD'nin başkenti Washington'da dün bir araya gelen ABD Başkanı George W Bush ve Alman Başbakan Gerhard Schroeder ABD-Almanya ilişkilerinde yeni, sıcak bir dönemin açılışını yaptı.

Schroeder'e Almanya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde daimi koltuk talebini bloke etmeyeceği sözü veren Başkan Bush, Alman lider ile "dürüst" bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti. Bush'un "hiç bir ülkenin Güvenlik Konseyi bahsine karşı çıkmıyoruz" sözleri Alman lider tarafından memnuniyetle karşılandı.
Öncelikle BM reformlarının tamamlanması, ardından da potansiyel üyelerin belirlenmesi gerektiğini belirten Schroeder, "Bush'un, Almanya'nın üyelik talebine karşı çıkmamasından büyük memnunluk duyuyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Schroeder, Başkan Bush'a Almanya'nın Afganistan ve Balkanlar'da barış ve istikrarın sağlanmasında gösterdiği çabaları da hatırlattığını ifade etti.

Schroeder, "Bütün bu uluslararası işleri yaptığımıza göre günün birinde Güvenlik Konseyi'nde de daimi üyelik hakkını elde edebileceğimizi umuyoruz" diye konuştu.
Almanya, Brezilya, Hindistan ve Japonya ile beraber Güvenlik Konseyi'nde daimi koltuk sahibi olmak için yoğun bir kampanya başlatmıştı.

Almanya ve ABD ilişkileri Irak savaşıyla ilgili olarak iki ülkenin farklı tutumları nedeniyle son zamanlarda soğuk bir dönemden geçmişti. Oval ofis görüşmesinin ardından Alman Başbakan Shroeder, Amerikan Ticaret Odası'nda bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Başkan Bush ile ikili ilişkiler, Avrupa Birliği, G-8 zirvesi ve diğer uluslararası meseleleri görüştüklerini söyleyen Alman lider, bir çok konuda Başkan Bush ile hemfikir olduklarını belirtti.

En son geçtiğimiz Şubat ayında Almanya'da bir araya gelen iki lider gelecek hafta İskoçya'da yapılacak G-8 zirvesinde yeniden görüşecek. Schroeder'i kendi ülkesinde Eylül ayında genel seçim sınavı bekliyor. Öte yandan Beyaz Saray Almanya'nın İngiltere ve Fransa ile birlikte İran'ın nükleer programlarını durdurmasında gösterdiği çabaları da yakından takip ediyor.

Reklam
Reklam