"ABD-Anadolu Köprüleri Toplantısı"

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolardır. Bu ticaret hacminde

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolardır. Bu ticaret hacminde ABD'ye düşen, 75 milyar dolar ihracat ve 75 milyar dolar ithalat olmalıdır" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen "11. ABD-Anadolu Köprüleri Toplantısı"na, ABD İstanbul Başkonsolosu Scott F. Kilner, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türk-Amerikan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Şerif Egeli, Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu, ABD Ticaret Ataşesi Türk İhracatçılar için Finansal Kredi Hizmetleri Sorumlusu Manoj Desai katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantıda konuşan Zeytinoğlu, Kocaeli sanayisinin Türkiye'deki konumunun önemine değinerek, kentteki otomotiv sanayisinin Türkiye araç üretiminin yüzde 32'sini karşıladığını söyledi.

Kocaeli'de bulunan 2 bin 200 sanayi kuruluşunun 247'sinin yabancı, bunlardan 27'sinin de ABD sermayeli firma olduğuna vurgu yapan Zeytinoğlu, Türkiye'deki 500 büyük firmanın 92'sinin Kocaeli'de bulunduğunu kaydetti.

Zeytinoğlu, ABD'nin geçen yılki dünya ticaretinin 3,82 trilyon dolar olduğuna dikkati çekerek, "Maalesef ABD ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi bugüne kadar istenen düzeyde olmamıştır. 2012'de ABD'ye 5,6 milyar dolar ihracat yaparken, 14,1 milyar dolar ithalat yapmışız. ABD ile toplam dış ticaretimiz 19,7 milyar dolar olmuştur. Bu, ABD'nin ticaret hacminin binde 5'ine denk geliyor ancak yeterli değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile ABD arasında "serbest ticaret anlaşmasının" olmadığını vurgulayan Zeytinoğlu, şunları söyledi:

"ABD ile anlaşması olan ülkelere baktığımızda, bunu anlamakta zorlanıyoruz. Avustralya, Bahreyn, Şili, Kolombiya, İsrail, Ürdün, Fas, Peru, Umman, Singapur, Güney Kore, Panama gibi ülkelerle ABD'nin serbest ticaret anlaşması var. Yakın zamanda, AB ile imzalanacak serbest ticaret anlaşmasında, ülkemizi de bu anlaşmaya dahil edilmesini istiyoruz. Bilindiği gibi ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolardır. Bu ticaret hacminde ABD'ye düşen 75 milyar dolar ihracat ve 75 milyar dolar ithalat olmalıdır diye düşünüyoruz."

Reklam
Reklam

-"Pişmaniye, işbirliğine büyük katkı sağlayacak"-

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Kilner de 8 yıldır Türkiye'de bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin 1980'li yıllarda "karanlık günler" yaşadığını anlattı.

Türkiye'ye daha sonraki yıllarda geldiğinde olumlu yönde değişimler gördüğünü ifade eden Kilner, Türkiye'nin büyük hedeflerinin bulunduğunu vurguladı.

Kilner, ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyaretinde "Daha dengeli ekonomik ve ticari ilişkilere sahip olmamız gerekiyor" sözünü aktararak, "Başkan Zeytinoğlu'nun temennilerine yürekten katılıyorum. Türkiye'nin 'serbest ticaret' anlaşmasına dahil olması kararını Washington verecektir. Bu konu ileride belli olacaktır. ABD'de Türk yatırımcılarının arttığını görmek istiyoruz. Var olan yatırımların da daha iyi konumlara gelmeleri gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Kocaeli'nin simgesi pişmaniyenin Amerika ve Kocaeli'deki iş adamları arasındaki işbirliğine büyük katkı sağlayacağına inandığını vurgulayan Kilner, "2 dakikalık bir pişmaniye tecrübem oldu. O yüzden Amerika Birleşik Devletleri'ne pişmaniye ihraç etmek istiyorsanız, mutlaka yapın" dedi.

Reklam
Reklam

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dudaroğlu ise TAYSAD'ın yıllık cirosunun 17,5 milyar dolar, ihracatının ise 6 milyar doları bulduğunu belirterek, "2011 yılında ABD'ye 283 firma ile 727 milyon dolar otomotiv ihracatı gerçekleşirken, 2012 yılında ise ciddi bir artış gözleniyor. Bu rakam 341 firma ile 852 milyon doları bulmuştur" diye konuştu.

Ülkeler arasında serbest ticaret anlaşmalarının önem taşıdığını ifade eden Dudaroğlu, ihracat yapmak isteyenlerin, serbest ticaret anlaşması olmayan ülkelerde sıkıntılar yaşayabildiğini söyledi.

Muhabir: İbrahim Aktaş - Yunus Emre Günaydın

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: