ABD, Arafat konusunda anlaşılmadığını doğruladı

ABD, geçen salı günü New York'ta yapılan Ortadoğu diplomatik dörtlüsü toplantısında Filistin lideri Yaser Arafat'ın gelecekteki rolü hakkında fikir birliğine varılmadığını kabul etti.

ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Richard Boucher, "Biz, Arafat konusunda açık bir şekilde hemfikir değiliz. Ancak hepimiz reformların yapılması, sorumluluklar konusunda pratik adımlar atılması konusunda anlaştık. Dörtlü, güvenliğin geliştirilmesinin önemini olayladı. Anlaşmazlıklar göründüğünden daha azdı" dedi.

Filistin sorununun çözümünde arabulucu rolü oynayan ABD, Rusya, AB ve BM'nin üst düzey temsilcileri, geçen salı biraraya geldikleri New York'ta, Bush yönetiminin geçen ay açıkladığı Ortadoğu barış planının hayata geçirilmesi konusunda anlaşmaya varamamışlardı.

Reklam
Reklam

Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Rus meslektaşı İgor İvanov ile Avrupa Birliği'nin Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Başkan Bush'un haziran ayında politika değiştirerek yeni bir Filistin yönetimi çağrısında bulunmasından sonra ilk kez biraraya gelmişti.

Toplantının ardından dörtlünün yayımladığı ortak bildiride, Filistin kurumlarının demokratik reformlarına destek verildiği belirtilerek İsrail'e er ya da geç işgal altındaki topraklardan çekilmesi çağrısı yapılmıştı.

Açıklamada, "Tutarlı reformların bir Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanması gerekmektedir. Hareket planının uygulanması, demokratik bir Filistin devletinin kurulmasına yol açacaktır. Bu devlet, hukuk yönetimi, güç paylaşımı ve canlı serbest ekonomiyle karakterize edilmelidir. Bu, Filistin halkının çıkarlarına hizmet edecektir. Ortak amaçlar doğrultusunda bu sürece yardım etmek için, Filistinlilerin siyasi ve ekonomik reformlarına destek vermek için uluslararası bir kampanyanın koordine edilmesi konusunda fikir birliğine varıldı" denildi.

Reklam
Reklam