ABD askeri sahte saydı Türk tutuklandı

ABD, askeri aracın yedek parçasını ‘sahte’ saydı Türk işadamı tutuklandı.

ABD ordusunun askeri araçlarına yedek parça temini için açılan ihaleyi kazanan Kargınöz Makina Taahhüt ve Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi Galip Dedekargınoğlu, dayanıksız ve sahte yedek parça ürettiği gerekçesiyle New York’ta özel ajanlar tarafından tutuklandı. Dedekargınoğlu, 500 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı.

ABD Savunma Bakanlığı’nın askeri araçların yedek parça ihtiyacı için açtığı ihaleyi kazanan Ankaralı sanayici Galip Dedekargınoğlu, “Türkiye’deki fabrikasında ürettiği dayanıksız ve sahte yedek parçaları teslim ettiği” iddiasıyla New York’ta özel ajanlar tarafından tutuklandı. Dedekargınoğlu, 500 bin kefaletle serbest kalırken yanında çalışan Atilla Kan, çıkarıldığı mahkemede suçlamaları kabul etti.

Reklam
Reklam

New Jersey’de şirketi var

Türk yedek parçacı Galip Dedekargınoğlu’nun, New Jersey’nin Little Ferry kasabasında ‘ABD Savunma Bakanlığı Müteahhiti’ olarak kayıtlı New York Machinery LLC isimli bir şirketi bulunuyor ve bu şirketin uzun süredir ABD ordusuna üretim yaptığı belirtiliyor. Son olarak ABD Savunma Bakanlığı’nın askeri kamyonları için gerekli yedek parça ihalesini kazanan ve istenilen parçaları Ankara’da yine kendisine ait Kargınöz Makina Taahhüt ve Ticaret Limited Şirteki atölyesinde ürettiren Dedekargınoğlu, bu parçaları ‘ucuz malzemeden üretip üzerine orijinal markanın logosunu koymakla’ suçlandı.

5 ayrı suçtan yargıda

ABD Savunma Bakanlığına bağlı Suç Araştırma Servisi ajanlarının Leonia’daki eve yaptıkları baskında Dedekargınoğlu’nu tutukladı. İşadamının, çıkarıldığı Sulh Mahkemesi yargıçı Patty Shwartz tarafından, her biri en fazla 20 yıl hapis ve 250 bin dolar ceza gerektiren 5 ayrı suçtan yargılanması istendi. Galip Dedekargınoğlu, 500 bin dolar kefalet ile ABD’yi terk etmemek şartıyla serbest bırakılmasına izin verildi.

Reklam
Reklam

Oto yedek parçaları

Dedekargınoğlu’nun ABD ordusuna sattığı yedek parçalar arasında fren kampanası, cam sileceği pompaları, yakıt filtresi, şalter sistemleri, filtre dilimleri yer alıyor. İddianamede ABD’de yeşil kart sahibi olduğu belirtilen Dedekargınoğlu, 2001-2005 yılları arasında pek çok ihaleye girdi. 1 milyon dolarlık son ihale sonrası teslim ettiği yedekparçalar incelenince ABD Bölge Savcısı Ralph J. Marra, “sanıkların daha çok kâr etmek amacıyla ucuz malzeme ile Türkiye’de ‘tersine, yanlış yönde parçalar’ üretip bunları teslim ettiklerini” ileri sürüp dava açtı.

ASO Başkanı sahip çıktı

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Galip Dedekargınoğlu ve firmasının ASO’ya kayıtlı saygın bir firma olduğunu ve böyle bir hata yapmayacağını söyledi. Başkan Özdebir, “Çok iyi bir firmadır ve 6-7 senedir başarıyla ABD ordusu için parça üretir. 4 yıl önce, ABD’deki şirketlerinde çalışan bir Türk ve bir Japon bu arkadaşları dolandırmışlar ve şirket uzaklaştırılmışlar. Şimdiki olay da o şahısların bir intikam girişimi gibi görülüyor” dedi.

Reklam
Reklam

Kargınöz: İftiraya uğradık

ABD ordusunun askeri kamyonlarına sattığı “çürük” parçalardan dolayı orada tutuklanarak serbest bırakıldığı iddia edilen Kargınöz Şirketi’nin sahibi Galip Dedekargınoğlu’nun Türkiye’deki vekili ve akrabası Hüseyin Dedekargınoğlu iddiaları yalanladı. Dedekargınoğlu, eski bir çalışanları tarafından iftiraya uğradıklarını söyledi. Hüseyin Dedekargınoğlu, daha önce şirketlerinde çalışan birisi tarafından “iftiraya” uğradıklarını ileri sürdü. Dedekargınoğlu, konunun 2004 yılından bu yana devam eden bir tartışma olduğunu belirterek şunları söyledi: “Biz ABD’ye ihracat yapan, malzeme üreten bir şirketiz. Gündeme gelen konunun şirketimizle doğrudan ilgisi yok. Olay 2004 yılında ABD’deki şirketimizde çalışan birisinin, hayali isimler kullanarak şirket kurmasıyla başladı. Bu kişi kurduğu şirketle orada ciddi işler yapmış. Bizim bundan haberimiz bile yoktu. Daha sonra bu olay meydana çıkıyor. Bu kişi bizim şirketimize iftira atıyor. Bu konuların detaylarını avukatlarımız daha iyi biliyor. Bu hayali şirket milyonlarca dolarlık iş yapıyor. Ancak konunun geçtiği asıl mesele 3-4 kalem mal ve 16 bin dolarlık bir iş. Galip Bey, ABD’de bir fuara katıldıktan sonra ay sonunda tekrar buraya dönecek. Elimizde belgeler var. Galip Bey ilgili mahkemeye çıkacak ve yaşananları anlatacak.”(Hürriyet)

Reklam
Reklam