NEW YORK(ANKA) - -WSJ: ÖCALAN PKK'NIN SİLAHSIZLANMASI ÇAĞRISINI YAPMADI-
Wall Street Journal "Kürt isyancı lider, Türkiye'de silahlı mücadeleye son vermeye çağırıyor. Ama cezaevindeki lider Abdullah Öcalan, umulduğu gibi PKK'nın silahsızlanması çağrısını yapmıyor" sözlerini kullanıyor.
WSJ,Öcalan'ın Cumartesi günü, 28 Şubat'ta yaptığı çağrıyı yinelemekle yetindiğini savunurken Öcalan'ın o tarihte silahlı mücadelenin bırakılmasını, özgürlükleri korumak ve Türk demokrasisine daha güçlü bir Kürt katılımını garantilemek için hükümetçe bir dizi adım atılması koşuluna bağladığı belirtiliyor.
WSJ'ya göre, Öcalan son mesajında Türk hükümeti ve Kürtlerden gelen talepler arasında denge kurmaya çalışırken karşılaştığı meydan okumalara vurgu yapıyor.
Haberde Başbakan Yardımcısı Arınç'ın, hükümetin Öcalan'ın talepleri doğrultusunda bağımsız bir izleme heyetini kurmaya kararlı olduğunu söylediğine dikkat çekilirken şu görüşler dile getiriliyor:
"Hükümet ve PKK lideri yeni adımlar atamada, barış görüşmelerini başlatan ve çok önemli bir oyuncu olmayı sürdüren, Türkiye'nin güçlü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bir miktar muhalefetle karşı karşıya" değerlendirmesini de yapılıyor.
NYT: "KÜRT SORUNU YOK SÖZLERİYLE TANSİYON YENİDEN YÜKSELDİ"-
Türkiye'de son gelişmeleri "Kürt İsyancı lider Türkiye'deki ihtilafa son verme çağırısı yaparken yeni çağı selamlıyor" başlıklı haberiyle duyuran New York Times Gazetesi ise, Öcalan'ın "Cumartesi günü isyancılarına silahsızlanma ve Türkiye ile uzun bir süre devam eden ihtilafa son verme çağrısını yineledi" diyor.
"Türkiye'nin nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan Kürtler daha çok hak ve daha fazla özerklik talep ediyor" sözlerini kullanan gazete Öcalan'ın 2013 yılında bir ateşkes ve Kürt isyancılarının Türkiye'den çekilmeleri çağrısında bulunduğunu anımsatarak "Ancak Kürtler, hükümetin sözlerini yerine getirmediğini, bunun yerine iktidarını sağlamlaştırmaya ve seçim kazanmaya odaklandığını söylüyorlar" diye yazıyor.
NYT, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kürt sorunu yok" sözlerini sarfetmesi üzerine "geçen hafta tansiyonun yeniden yükseldiğini" belirttiği haberinde "Analistler, Erdoğan'ın sözlerinin büyük ölçüde Haziran parlamenter seçimi öncesi milliyetçilerin oylarını sağlamaya yönelik bir taktik manevra olduğunu söylüyorlar" diyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık sistemi hedefine değiniliyor ve Erdoğan'ın partisinin seçimde mutlak bir çoğunluk elde etmesi için katkı amacıyla çaba gösterdiği anlatılıyor.