ABD Başkanı Trump'tan Rusya ve Kuzey Kore açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, CBS televizyonuna verdiği röportajda Rusya ile anlaşmanın mümkün olduğunu söyledi. CBS televizyonuna konuşan Trump, hangi alanlarda işbirliği söz konusu olduğunu açıklamadan, "Rusya ile birlikte hareket edeceğim. Bu Çin de olabilir, diğer pek çok farklı grup ta olabilir" dedi. Trump ayrıca, Kuzey Kore'nin yeni bir nükleer deneme yapması halinde bundan "mutlu olmayacağını” söyledi.

ABD Başkanı Trump, seçim öncesinde yürütülen kampanyanın Rusya ile ilgisi olduğuna dair iddiaları bir kez daha ‘uydurma' olarak tanımladı. Trump, "Eğer hackeri yakalayamadıysanız, kırma işlemini kimin yaptığını söylemek çok zor" diye konuştu.

Seçim öncesinde yürütülen kampanyadaki rakibi Hillary Clinton'un Moskova ile ‘bağlantısını' da hatırlatan Trump, "(Clinton'ın seçim kampanyasını yöneten) John Podesta, anladığım kadarıyla kardeşi ile birlikte Rusya'da bir şirkete sahip. Hillary'nin eşi (eski ABD Başkanı Bill Clinton) Rusya'da görüşmeler yaparken, kendisi Rusya ile uranyum anlaşması yaptı. Fakat bu konuda hiç kimse konuşmuyor" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"BİLMİYORUM, GÖRECEĞİZ"

Trump, CBS televizyon kanalında yayınlanan "Face the Nation” programına verdiği mülakatta, "Size şunu da söyleyebilirim, çok saygın bir kişi olan Çin Devlet Başkanı'nın da mutlu olacağını sanmıyorum” dedi. Pyongyang'ın yeni bir nükleer denemesi hakkında "mutlu olmam” ifadesinin, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un rejimine karşı "askeri bir adım” atabileceği anlamına mı geldiği sorusunu Trump, "Bilmiyorum. Göreceğiz” diye yanıtladı.

CUMARTESİ GÜNÜ DENEME YAPMIŞLARDI

ABD topraklarına da ulaşabilecek kabiliyette uzun menzilli bir füze geliştirme çabası yürüten Kuzey Kore, Cumartesi günü yeni bir füze denemesi yapmış ancak Güney Kore bu denemenin de başarısız olduğunu açıklamıştı. Bu gelişme üzerine Trump Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, Kuzey Kore'nin başarısız olsa da bu füze denemesiyle "Çin'in ve çok saygın devlet başkanının arzusuna saygısızlık yaptığını” belirtmişti.

Kuzey Kore'nin füze denemesi, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın BM Güvenlik Konseyi'ni, uluslararası toplum ve özellikle de Çin'in Kuzey Kore'yi nükleer silah geliştirme programını sonlandırması için baskı yapmaması halinde bunun "felaket sonuçları” hakkında uyarmasından bir kaç saat sonrasına denk gelmişti.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: