ABD canlandırma paketi piyasaları yükseltti

ABD'de gündeme gelmesi planlanan ekonomiyi canlandırma paketi piyasaları yükseltirken, altının yeni bir rekor kırmasına neden oldu.

ABD'de gündeme gelmesi planlanan ekonomiyi canlandırma paketi piyasaları yükseltirken, altının yeni bir rekor kırmasına neden oldu.

Altın güvenli yatırım aracı olarak görülüyor

Avrupa borsaları, sabah seansında ortalama yüzde 1 ila 2 değer kazanırken, altının onsu 1900 doları aştı.

Dünyanın dört bir yanından gelen merkez bankası başkanları bu Cuma günü yapılacak bir zirvede bir araya gelecek.

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin bu zirvedeki konuşmasında, ekonomiyi canlandırmak için yeni önlemler açıklaması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Bu önlem beklentisiyle ABD Doları değer kaybederken, Asya borsalarında altının fiyatı yüzde 0,9 değer kazandı ve ons fiyatı 1913 Dolar'ı gördü.

Canlandırma paketinin etkisi

Uzmanlar, ABD'de yeni bir ekonomiyi canlandırma paketinin gündeme gelmesiyle, altına talebin ve fiyatlarının daha da yükselebileceğini söylüyor.

Investec Avustralia adlı yatırım şirketinden Darren Heathcote, 'Yatırımcılar, bu sorunlu dönemde altına güvenli liman gözüyle bakıyor. Pozitif ve sürdürülebilir bir kalkınma görmeden de böyle yapmaya devam edecekler' dedi.

Uzmanlar, bu canlandırma paketinin ABD'nin piyasalarda likiditeyi artırmak için yeni para basması anlamına geleceğini, bunun da ABD Doları'nın daha da zayıflaması anlamına geleceğini belirtiyor.

Fat Prophets şirketinden Colin Whitehead, 'Altın fiyatlarının yükselmesinin altındaki asıl neden ABD Doları'nın değer kaybetmesi. Yani ne kadar çok para basarlarsa, altın o kadar güçleniyor' dedi.