Türkiye ile ABD arasında, Irak'ta muhtemel savaşa ilişkin esas sorun, Kuzey Irak'taki durum. ABD kuzey cephesini Türkiye'den yürütmek istiyor. Bunun için de 100 bine yakın askerini Türkiye'de konuşlandırmak veya Türkiye üzerinden Kuzey Irak'a intikal ettirmek istiyor.
Türkiye ise, Kuzey Irak'ta ABD'nin geniş çaplı bir askeri mevcudiyeti durumunda, kendisinin Irak Kürtleri üzerindeki yaptırımının sona ermesinden ve Kürtlerin bundan yararlanmasından kaygı duyuyor. ABD'nin güvenceleri Türkiye'yi tatmin etmiyor. Bu yüzden mesele hala çözümlenemedi.
Diğer taraftan ABD, diplomatik yöntemlerin çökmesinin ardından, iklim ve mevsim nedenlerinden dolayı ilkbahar gelmeden operasyona başlamak istiyor. Bu ortamda ABD'nin askeri taleplerine Türkiye'nin yanıtının gecikmesi, Washington'un planlarını olumsuz etkiliyor ve özellikle Pentagon yönetimini huzursuz ediyor.
Washington'daki bazı uzmanlar, Türkiye'nin Irak konusunda desteğinin ABD'nin umduğundan az olması durumunda Bush yönetiminin bunu not edeceğini belirtiyor.
Özellikle operasyonun Türkiye yüzünden aksaması halinde, Türk-ABD ilişkilerinin ekonomik ve siyasi yönden olumsuz etkileneceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Pentagon yönetimine yakın uzmanlar, bu durumda Türkiye'nin Irak'ın geleceğine ilişkin sözünün daha az geçebileceği yönünde üstü kapalı uyarılarda da bulunuyor.