ABD, Ceza Mahkemesi için AB ülkeleriyle anlaşabilecek

AB Dışişleri Bakanları, üye ülkelerin ABD ile Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden muafiyeti düzenleyen ikili anlaşmalar imzalamalarına izin verdi. AB, anlaşmaları bazı koşullara da bağladı. İnsan hakları kuruluşları, AB'nin kararına tepki gösterdi.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, dün Brüksel'de yaptıkları toplantıda Uluslararası Ceza Mahkemesi konusunda önemli bir karar verdi.
ABD, özellikle yurt dışında görev yapan askerlerinin Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasını engellemek amacıyla bazı ülkelere birbirlerinin vatandaşlarını mahkemeye teslim etmeme yönünde anlaşmalar öneriyordu. Bu anlaşmalar AB ülkelerinin tepkisine neden oluyordu. AB Dışişleri Bakanları dün Brüksel'de yaptıkları toplantıda, birlik ülkelerinin bu tür anlaşmaları imzalamalarının önünü açtı. Karara göre AB ülkeleri ABD ile Uluslararası Ceza Mahkemesi konusunda çok taraflı sözleşmelere imza atabilecek. Ancak bunun için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekiyor.

Reklam
Reklam

ANLAŞMALAR KOŞULLARA BAĞLANDI Avrupa Birliği ülkeleri Brüksel'de aldıkları kararı Washington yönetimiyle görüşecek. Brüksel'de alınan karar uyarınca Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edilmeyen Amerikan vatandaşlarının Amerika'da mahkeme önüne çıkması gerekiyor. Mahkemeye teslim edilmeyecek kişiler konusunda da bir uzlaşma sağlandı. Buna göre yalnızca Amerikan askerleriyle diplomatlar mahkemeye teslim edilmeyecek.

"TEMENNİMİZ RET KARARI ÇIKMASIYDI"
Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, daha önce bu tür anlaşmalara karşı olduklarını hatırlattı ancak AB'nin kararını da eleştirmedi. Fischer, "Bu tür anlaşmaların kesin olarak reddedilmesini temenni etmiştik. Ancak bu karar da bizim kriterlerimizin çok uzağında değil" diye konuştu. Fischer, Birlik üyesi 15 ülkenin bu konuda ortak hareket etmesini umduğunun da altını çizerek, "Çünkü bu bizim için çok önemli" dedi. Fischer ayrıca Almanya'nın ABD ile böyle bir anlaşma imzalamama konusunda kararlı olduğunu da belirtti.

Reklam
Reklam

ABD'NİN TEPKİSİ BEKLENİYOR
Şimdi ABD'nin, Birliğin aldığı bu karara nasıl tepki göstereceği merak ediliyor. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri yalnızca askerler ve diplomatlarının değil bütün Amerikan vatandaşlarının mahkemeye teslim edilmemesi gerektiğini savunuyor.

ABD ile benzeri anlaşmaların yapılabileceğini düşünen Birlik üyeleri arasında İtalya ve İngiltere var. ABD bugüne kadar 12 ülke ile vatandaşlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edilmemesini düzenleyen anlaşma imzaladı. Bu ülkeler arasında Avrupa Birliği'ne aday Romanya da bulunuyor.
AB'nin aldığı bu karara insan hakları kuruluşları tepki gösterdi. Uluslararası Af Örgütü, AB'nin kararını "geri adım" olarak değerlendirerek, Birliğin ABD baskısına boyun eğdiğini savundu.

Anahtar Kelimeler: