ABD Dışişleri Bakanı Kerry: Türkiye, Rus uçağını düşürebilirdi

Dışişleri Bakanlığı, bir Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle Moskova'ya sert tepki gösterdi.

Türkiye, Suriye'ye yönelik angajman kurallarını Rusya'ya karşı uygulamazken, Moskova'yı söz konusu ihlalin tekrarlanmaması konusunda uyardı.

Rusya ise ihlalin "navigasyon hatası"ndan kaynaklandığını savundu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bu olayın kendisini "fazlasıyla endişelendirdiğini" belirterek, "Türkiye, hakları doğrultusunda karşılık vererek bu uçağı düşürebilirdi. Bu tam da bizim daha önceden uyardığımız bir konu" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağı 3 Ekim saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde hava sahamızı ihlal etmiştir. Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız tarafından önlemede bulunulması üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiştir.

Reklam
Reklam

Söz konusu ihlal, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi, Bakanlığımız Müsteşar Vekili tarafından Bakanlığa çağrılarak kuvvetle protesto edilmiş, bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması önemle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya Federasyonu’nun sorumlu olacağı bildirilmiştir.

Ayrıca, Sayın Bakanımız Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u 3 Ekim günü arayarak konuyla ilgili benzer görüşleri tekrarlamış ve tepkimizi dile getirmiştir. Sayın Bakanımız, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya Dışişleri Bakanlarıyla da durumu değerlendiren telefon görüşmeleri yapmıştır. Sayın Bakanımız NATO Genel Sekreteri ve Almanya Dışişleri Bakanıyla da konuyu ele alacaktır.

ABD'DEN TEPKİ GEÇİKMEDİ

ABD yönetimi, Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesini provokatif olarak tanımlayarak, bundan endişe duyduklarını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesine ilişkin soruları da yanıtladı. Söz konusu hava ihlali konusunda Türk hükümeti ve NATO müttefikleriyle görüşme halinde olduklarını ve bu görüşmelerin sonucunun önüne geçecek bir açıklamada bulunmak istemediğini vurgulayan Earnest, "Ancak ABD ve NATO müttefiklerinin bu provokasyondan oldukça endişe olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Earnest, Rusya'nın Suriye'deki mezhepsel iç savaşa derin bir biçimde dahil olma riski bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya'nın Esed'e yönelik desteklerini artırdığı, rejim muhaliflerine yönelik hava saldırısı gerçekleştirdiği ve bazı haberlere bağlı olarak İranlılarla askeri eylemde işbirliğine gittikleri gerçekleri, Rusya'yı, uluslararası toplumdan daha da izole edecek mezhepsel iç savaşa derinden bağlıyor. Suriye'de ılımlı Sünnilerin, eğer doğruysa Rusya'nın ülkedeki diğer Sünnileri hedef alan saldırılarını görmeleri Rusya için büyük risk teşkil ediyor, Rusya bu öfkenin hedefi oluyor. Bu, Rusya için sadece Suriye'de değil aynı zamanda önemli bir Müslüman nüfusunun bulunduğu ülkesi içinde de kesinlikle risk oluşturuyor.”

"Saldırıyı tehlikeli ve provokatif olarak görüyoruz”

Öte yandan Rus uçağının Türk hava sahasını ihlali ABD Dışişleri Bakanlığı'nın günlük brifinginde de gündeme geldi. Bakanlık Sözcüsü Mark Toner, konuyla ilgili bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Türk hava sahasına saldırı, istişarenin ve uluslararası karşılığın verilmesinde itidalin önemini ortaya koyuyor. Açıkçası bu saldırıyı tedbirsiz, tehlikeli ve provokatif olarak görüyoruz. Bu, kazalara ve yanlış hesaplamalara neden olabilir ve Türkiye ve diğer yerlerdeki pilotların güvenliğini riske atabilir.”

Reklam
Reklam

Rusya'ya ait bir savaş uçağı 3 Ekim Cumartesi saat 12.08'de Hatay'ın Yayladağı bölgesinin güneyinde Türk hava sahasına girmiş, iki Türk F-16 jeti önleme yaparak ihlali sonlandırmıştı.

(Ajanslar)

Anahtar Kelimeler: