ABD elçisi Kıbrıs'tan ayrılıyor

Kıbrıs'taki görev süresini tamamlayan ABD Büyükelçisi Donald Bandler, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a veda etti.

Arabölgede bulunan Ledrapalas'taki Fulbright Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Bendler, adadaki 3 yıllık gözlemlerini anlattı. Büyükelçi, görev süresinde Türk ve Rumlarla her alanda olumlu ilişkiler kurma fırsatını yakaladığını söyledi.

Görevinin Kıbrıs'ta kalıcı ve yaşanabilir bir çözüm bulunması için çalışmalar yapmak olduğunu ifade eden Bendler, Kıbrıs'taki tarafların da bu konuda ABD ile işbirliği yaptığını dile getirdi. İki toplumlu aktivitelerin önemine de değinen Donald Bandler, bu aktivitelerin insanlara yeni bir bakış açısı sağladığını ve ortak anlayış geliştirdiğini iddia etti.

Reklam
Reklam

BM Projeler Ofisi UNOPS aracılığı ile önemli projelere katkıda bulunduklarını ve bunun her iki toplumun yaşamında da önemli gelişmeler sağladığını belirten ABD Büyükelçisi, projelerin 2 toplumun yakınlaşmasına olanak verdiğini, böylelikle 2 toplumun yakınlaşmasını sağladığını belirtti. Bendler, başlayan yüzyüze görüşmelerin önemine değindi ve 2 halka ortak bir gelecek kurmak için önemli bir fırsat olduğunu, ancak yüzyüze görüşmeler sürecinde daha alınacak mesafeler bulunduğunu kaydetti.

Büyükelçi Bandler, adanın jeopolitik durumundan ve Güney Kıbrıs'ın AB'a üyelik konusunda tarihin daralmasından dolayı aralık ayına kadar uzlaşma zemininin bulunmasının önemine de işaret ederek, iki taraf arasındaki dengeler açısından olumlu sonuçlar doğuracağını da vurguladı.

Anahtar Kelimeler: