ABD Elçisi'nin ilginç G. Doğu ziyareti

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ilk Güneydoğu ziyaretini yarın Diyarbakır'da gerçekleştirecek

Jeffrey'nin çok yoğun bir programı var. İlk olarak Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile ayrı ayrı görüşecek olan Jeffrey öğle yemeğinde Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Dermneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk ile biraraya gelecek.

Reklam
Reklam

Amerikan Büyükelçisi'nin, yemeğin ardından Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar, İnsan Hakları Derneği Başkanı Muharrem Erbey ve araştırmacı Altan Tan'la görüşmesi, ayrıca bölgedeki değişik dini cemaatlerin temsilcileriyle buluşması planlanıyor. Jeffrey son olarak GÜNSİAD tarafından onuruna Kervansaray Oteli'nde saat 17.30'da düzenlenen resepsiyona katılacak. GÜNSİAD Başkanı Bedirhanoğlu resepsiyona, belediye başkanları, mülki amirler, ilin AKP ve DTP'li tüm milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, işadamları ve gazetecilerden oluşan 100'ü aşkın kişiyi davet ettiklerini söylüyor.

Çok iyi Türkçe bilen Büyükelçi Jeffrey'nin davetlilere hitap etmesi bekleniyor. Her ne kadar konuşma kısa olarak planlanmışsa da, Bedirhanoğlu Jeffrey'nin önemli mesajlar vereceğini düşünüyor ve şöyle konuşuyor: "Her ne kadar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere birçok kişi bir fırsattan söz etseler de çantalarında herhangi bir şey olduğuna inanmıyorum. Bana göre bütün bu tartışmalar ABD'nin, sorunun çözümü için baskı uygulamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle Büyükelçi'nin ne söyleyeceği büyük önem taşıyor."

Reklam
Reklam

Gezi neden önemli?

Gerçekten Büyükelçi Jeffrey'nin Diyarbakır gezisi "sıradan" olarak nitelenemez. Bunun kabaca iki nedeni var:

1) Bedirhanoğlu'nun da altını çizdiği gibi Türkiye Kürt sorunu açısından çok dikkat çekici bir dönemden geçiyor. "Tarihi fırsat" ve "çözüm" tartışmalarının bir yerlerinde (kimi zaman tam merkezinde) ABD kesin olarak yer alıyor. Başkan Obama Türkiye ziyaretinde bu konuya olan ilgilerini gizleme gereği duymamıştı. Jeffrey'nin tam da onun bıraktığı yerden devam ettiğini düşünmemiz için çok neden var.

2) Jeffrey herhalde ABD Dışişleri'nde Kürt sorununu en iyi bilen diplomatlardan biri olarak kabul edilir. Daha önce üç kez Türkiye'de görev yapmış olan Jeffrey 1999-2002 yılları arasında, yani tam da Washington'un Abdullah Öcalan'ı Türkiye'ye teslim etmesinin hemen ardından Ankara Büyükelçiliği'nin 2 numarasıydı. Ardından sırasıyla Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı, Dışişleri Bakanlığı Yakındoğu İlişkileri bürosunda kıdemli Bakan Yardımcısı ve Ağustos 2005-Ağustos 2006 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı Rice'ın Kıdemli Irak Danışmanı olarak görev üstlendi.

Reklam
Reklam

Özetle Jeffrey Washington'ın sadece Türkiye değil Irak ve genel olarak Kürt sorunu politikalarının belirlenmesinde kilit rol oynayan bir isim. Dolayısıyla onun Diyarbakır gezisinde kuracağı temaslar, edineceği izlenimler yakın geleceğin Amerikan politikalarının şekillenmesinde etkili olacaktır. (Vatan)