Son dönemin gündemi olarak piyasaların odaklandığı konu; Yunanistan krizi, Arjantin'in not indirimi, AB mali birlik görüşmeleri, sınırımızdaki gelişmeler,...değil, tamamen ABD mali uçurum görüşmeleri ve bu riske karşı yapılan ABD merkezli açıklamalar olmuş durumda. Piyasalar ABD ve DowJ.endeksi odaklı hareketlerden çok etkilenebilecek bir dönemde bulunuyor.
Dün bir ara kongre taraflarının görüşmelerde ciddi bir yol kat edilmediği açıklamaları yapmaları nedeniyle 13.011'e ulaşmış Dow'un 12.765'e kadar sert bir düşüş yaşadığını gördük. Bir kısmı ikinci seansımıza denk gelen bu düşüş, İMKB'nin de seans içi realizeler yaşamasına neden oldu. Seans içi diyorum, çünkü İMKB yine de çok iyi dayanıyor. Dış borsalardaki düşüşle bir ara benzer düşüş yaşayan endeks, devamında yine alımlarla bir gün önceki kapanış seviyesi düzeyine yükselerek kapanmayı başardı.
Dow'daki düşüş etkisine rağmen toparlanmasını bilen bir imkb gördük. Bizim piyasaların kapanmasından sonra ise, 12.765'e inmiş Dow endeksi, mali uçurum için yapılan uzlaşma ihtimalli açıklamalar ve asıl FED'in yeniden piyasaya para verebileceği haberleri ile aynı hızla yukarı dönüp 13.000 düzeyinde kapattı. Bizim borsamız için bu hızlı hareketler alışık olduğumuz görüntülerdir. Ama özellikle AB ve ABD borsaları için bu tip hareketler çok da alışık olmadıkları hareketler olduğu için, borsa çevrelerindeki stresin ne denli büyük olabileceğini düşünebiliyorum.
Sonuçta dün sert düşen ABD borsalarına rağmen,yine toparlanarak kapanmayı başaran İMKB'nin, devamında yeniden sert yükselmiş olan ABD borsalarını görünce güne alımlarla başlanılmasını ve TL bazında zirve seviyelerine yönelmeyi bekliyorum. 73.313 olan zirvenin geçilmesi halinde yeni zirve hedeflerini Destek-Direnç Tablomuzdan takip edebilirsiniz.
Ayrıca dikkat ederseniz son günlerde bankalar dışındaki sektör hisselerinde de alımlar görülmeye başlandı. Dünkü beklenti yazımda bahsettiğim genele yayılma durumunun sürmesini bekliyorum. Yıl sonu yükseliş günlerinin başlayabileceği bir dönemdeyiz. Düşüşlerde alım fırsatlarını değerlendirmek doğru olur. Ülkeler için büyüme tahminleri artmaya başladı. Eğer AB de mali birlik uzlaşmasını sağlarsa, beklentilerimde olan çok daha iyi bir 2013 süreci başlayabilir. Ben bu görüşteyim ve düşüncem daha da kuvvetleniyor.
Altın
Altın için de bir kaç kelime söyleyip yazımı bağlamak istiyorum! Dediğim gibi dün Dow'un aynı sertlikle dönmesindeki en önemli haberlerden birisi FED'in yeniden piyasalara para vereceği yönündeki yorumlar oldu. Biliyosunuz yeni para dendiği her zaman altın hemen yukarı tepki veriyor. Fakat son dönem gelen yeni para paketleri açıklamalarına rağmen, altının verdiği tepkiler hep bir önceki gördüğü seviyelerin altında kaldı! İşte şimdi altın seven yatırımcıları uyarıyorum; eğer yeni bir para paketi haberi ile altın yeniden yükselişler yaşarsa, bu yükselişin altından çıkma fırsatı olarak kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü son dönem büyük ekonomiler için az da olsa büyüme tahminleri yukarı yönlü gelmeye başladı. Özellikle de ABD krizden çıkış sinyalleri veriyor.
Eğer ekonomilerde toparlanma süreci başlarsa altından çıkış hatta kaçış sürecinin de başlamasını bekliyorum! 2-3 yıl sonra altın fiyatlarında çok çarpıcı düşük seviyelerin görülmesini beklediğimi bir yıl önceki yazılarımdan hatırlayabilirsiniz. Altında yaşanan her düşüş sonrası gelen yükseliş zirvelerinin bir öncekinden düşük kalması bu düşüncemin kuvvetlenmesine neden oluyor.
Aydın Eroğlu