ABD, haber verecek

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, 16 Ekim tarihinde Beyaz Saray'da ABD Başkanı George W. Bush ile görüşecek. Görüşmede Bush, Irak operasyonuna ilişkin Şaron'u bilgilendirecek.

Yediot Aharonot gazetesi, ABD'nin daha Irak operasyonunun hemen başında İsrail'i hedef alan Scud füzelerinin fırlatıldığı Batı Irak'taki bateryalar ile İsrail'e kimyasal maddeler gönderme ihtimali bulunan pilotsuz uçakların kullanıldığı havaalanını yok etmeye söz verdiğini belirtti.

Öte yandan İsrail de, kendi hava sahası ile hava üslerini Amerikan uçaklarına açmayı kabul etti. İsrail ayrıca, Irak'a bir misilleme saldırısında bulunmadan önce ABD'ye haber vereceğine söz verdi. ABD, Irak operasyonu başlamadan 72 saat önce İsrail'e haber vereceği konusunda yükümlülük altına girdi.

Reklam
Reklam

İsrail gazetesi, Bush'un Şaron ile görüşmesinde İsrail başbakanından, Arap ülkelerinin Irak operasyonuna desteğini bozmaması amacıyla Filistinlilere askeri harekatta bulunmamasını isteyeceğini öne sürdü.

Washington, yine bu amaçla İsrailli yetkililerden Irak konusunda konuşmamalarını talep etti. Şaron, bu talebi olumlu karşılayarak Pazar günkü kabine toplantısında bakanlarına Irak konusunda profil düşürmeleri ve hiçbir açıklamada bulunmamaları talimatını verdi.

Maariv gazetesi, Amerikalıların İsrailli yetkililerden özellikle Irak operasyonunun başlayacağı tarih konusunda hiçbir yorumda bulunmamalarını istedi. Gazete, Washington'un, hafta sonunda Irak operasyonunun Kasım ayı sonunda başlayacağını söyleyen İsrail Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliyezer'e tepki gösterdiğini yazdı.

Anahtar Kelimeler: