ABD halkının Bush'a desteği azaldı

WASHİNGTON (İHA) - ABD Başkanı George W. Bush'un, yaklaşık 3.5 yıl önce meydana gelen 11 Eylül terör saldırılarından sonra başlattığı "teröre karşı" savaşa Amerikan halkının desteğinin azaldığı bildirildi.

Yürürlüğe konan anti terör yasaları, Irak'a karşı yapılan savaş, Guantanamo üssünde tutuklulara uygulanan şiddet ve işkence nedeniyle, Bush'a olan desteği azalttığı kaydedildi.

New York Üniversitesi'nden siyaset bilimci Paul Light, "Şüpheciliğe doğru bir dönüş olduğunu görüyorsunuz. Irak'ta devam eden savaş konusunda artan endişe ve teröre karşı savaşı kışkırtan olayların unutulmaya başlaması, bunda önemli bir etken" dedi.

Reklam
Reklam

Cumhuriyetci Senatör Lindsey Graham ise, Çarşamba günü yaptığı bir açıklamada "Irak'taki savaşı izlemezsek, bu savaşı kaybedeceğiz" diyerek, birçok parlamenterin, Bush yönetiminin metotlarını benimsemediğini belirtti.

Genelde yönetime sadık Temcilciler Meclisi de Çarşamba günü geç saatlerde, 2001 terör saldırılarından sonra ABD Vatanseverlik Yasası'nın verdiği FBI'ın gözetim yetkilerini eleştirdi.

Perşembe günü ise sol görüşlü temsilci Dennis Kucinich ve muhafazakar Cumhuriyetçi Walter Jones, Irak'taki Amerikan askerlerinin çekilmesini takvime bağlayan bir yasa tasarısı hazırlayarak şaşırtıcı bir ittifak kurdu. Kucinich eski Başkan Adayı Jones, Paris'in Irak'ın işgaline karşı çıkmasını şiddetle eleştirerek Kongre'deki kafetaryalarda satılan Fransız cipslerine "bağımsızlık cipsleri" adını veren yasa tasarısı ile meşhur olmuştu. ABC televizyonuna yaptığı konuşmada "Yüreğim yanıyor. Çok samimi söylüyorum, yüreğim yanıyor" diyen Jones'ın, Irak savaşı sırasında ölen askerlerin ailelerine bin 300'den fazla taziye mektubu yazdığı bildirildi. Jones, "Oraya 'kitle imha silahları var ve Iraklılar'ın bir nükleer silah üretme kabiliyeti var' denilerek gidildi.; fakat bunların hiçbiri doğrulanmadı" dedi.

Reklam
Reklam

Irak'taki Amerikan askerlerinin geri çekilmesi için hazırlanmak istenen takvime Bush karşı çıkıyor. Parlamenterler ise bu konuda ikiye ayrılmış durumda.

Amerikan halkının % 36'sı Irak'taki ABD askerlerinin geri dönmesini istiyordu. Yapılan anketlere göre bu oran, şimdi % 46'ya çıktı. Amerikan halkının Bush yönetimine desteğini giderek çekmesinin sebepleri arasında, Bush'un 'düşman savaşçılar' adını verdiği tutuklulara Guantanamo üssünde reva görülen muamele ve özellikle Uluslararası Af Örgütü'nün burayı "gulag"a benzetmesi bulunuyor. Komünist Sovyet döneminde muhalifler, çalışma kampı olan Gulag adalarına gönderiliyordu ve buraya gidenlerin büyük bir kısmı ağır çalışma koşulları, kötü yaşam şartları sebebiyle hayatını kaybediyordu.

Profesör Light, gazetecilere verdiği mülakatta, "3 veya 4 yıl önce herkes 'bizi teröristlerden koruyun' diyordu. Bugün herkes, havaalanlarındaki uzun güvenlik kontrollerinden rahatsız. ABD Yurtseverlik Yasası konusunda endişeler var. Savaşın maliyeti konusunda da endişeler var. Kongre üyeleri gibi savaşı daha az isteyen Amerikalılar da, FBI'nın kütüphane kartlarını ve internet faaliyetlerini incelemesine izin verilmesi konusunda isteksiz" dedi.

Reklam
Reklam

Kongre Çarşamba günü, FBI'ın kitapçılarda satılan kitaplar ve kütüphanelerden alınan kitaplar hakkında gizlice bilgi toplamasını kısıtlayan yasa tasarısını görüşmüştü.
Yapılan anketlere göre, şu anda Amerikalılar'ın sadece % 12'si terörizmi ülkenin karşı karşıya olduğu problemlerin en tepesinde görüyor. Halkın % 30'u ise ekonomi, genel sağlık ve emekliliği en büyük problem olarak düşünüyor.