ABD hava saldırılarını inceleyecek

WASHINGTON (İHA) - ABD'nin Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral David Petraeus, Amerikan güçlerinin Afganistan'da düzenledikleri hava saldırılarını incelemek üzere bir tuğgeneral atadığını söyledi.

Amerikan ordusunun son derece duyarlı davranması gerektiğini de belirten Petraeus, "uygulanan taktikler stratejik hedeflerin altını oymamalı" dedi.
Petraeus, Amerikan Fox televizyonuna verdiği mülakatta, görevlendirdiği bir tuğgeneralin Afganistan'a giderek hava saldırılarıyla ilgili olarak inceleme yapacağını belirtti.
Açıklamasında sivil ölümlerinde sorumluluğun büyük ölçüde Taliban'a ait olduğunu savunan Petraeus, Taliban militanlarının sivillerin yaşadığı evlerden Amerikan güçlerine ateş açtıklarını da söyledi.

Reklam
Reklam

Petraus'dan önce bir açıklama yapan Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, ABD'ye sivil ölümlerine de neden olan hava saldırılarını kesme çağrısında bulundu.
Karzai'ye cevap veren Amerikan Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, hava saldırılarını sona erdirmelerinin mümkün olmadığını söylemişti.

Karzai, geçen hafta düzenlenen Amerikan hava saldırılarında 150 sivilin öldüğünü söylerken, ABMD bu rakamın abartılı olduğunu savunuyor.
Karzai, dün Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, "Afgan halkı, Amerika'nın müttefikidir ve bu çabanın başarılı olmasını istemektedir. Afganistan halkı, uluslararası toplumun Afganistan'daki varlığının pek çok yarar sağladığını da bilmektedir" dedi.
Afganistan'daki sivil ölümleriyle ilgili tartışma, geçen hafta ülkenin batısındaki Ferah eyaletinde Afgan görgü tanıklarına göre, 180 sivilin hayatını kaybetmesiyle yeniden alevlenmişti.

İki köyü hedef alan saldırıda Amerikan ordusunun beyaz fosfor kullandığı da öne sürülmüştü. Başkent Kabil'de dün protesto gösterisi yapan yüzlerce üniversite öğrencisi saldırıları protesto etti, "En Büyük Terörist Amerika" sloganları attı.

Reklam
Reklam