-“ABD, İHH'yi yakından inceliyor”-

Obama Yönetiminden İHH hakkındaki soruşturmanın hızlı bir biçimde tamamlanmasını ve “terör örgütü” olarak ilan edilmesini istedi.

“Mavi Marmara” baskınının ardından ABD’de Gazze filosu düzenleyicilerinden İHH konusunda başlatılan soruşturma devam ederken Kongre’nin ağır topları, harekete geçerek Obama Yönetiminden İHH hakkındaki soruşturmanın hızlı bir biçimde tamamlanmasını ve “terör örgütü” olarak ilan edilmesini istedi.

İHH’nin, “terörle bağlarının olup olmadığını” belirlemek üzere başlatılan soruşturma devam ederken Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Kalifornyalı Demokrat Howard Berman ile aynı eyaleti temsil eden, Terörizm Alt Komitesi kıdemli cumhuriyetçi üyesi Ed Royce, geçen hafta Hazine Bakanlığı’na gönderdikleri mektupta kamuoyuna yansıyan bilgilerin, İHH’nin “terör örgütü” olarak ilan edilmesi için yeterli olduğunu öne sürdü.

Reklam
Reklam

Howard Berman, komite başkanı olarak komitenin, geçen Mart ayında yaptığı oturumda ikili ilişkilerde sarsıntı yaratan, “Ermeni soykırımı” tasarısını kabul etmesinde önemli bir rol oynamıştı.

-“ABD, İHH'Yİ YAKINDAN İNCELİYOR”-

Bu arada, iki hafta önce, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, “şahin” görüşleriyle tanınan, Florida Kongre üyesi Ron Klein’e gönderdiği mektupta, İHH’nin, “terör örgütlerine desteği” yönünde ciddi sorunların bulunduğu için terör örgütü olarak ilan edilmesi konusunda ABD yönetimi kuruluşlarınca “yakından incelendiği”nin belirtildiğine dikkat çekiliyor.

Her iki partinin ağır toplarınca Hazine Bakanlığına gönderilen mektubun, soruşturmaya ivme kazandıracağı yorumları yapılırken İHH'nin, "Gazze filosu"nun sponsorluğu nedeniyle muhtemelen ABD'li soruşturmacılar açısından "öncelik" haline geldiği de savunuluyor.

Washington Times gazetesince Joel Mowbray imzasıyla yayımlanan bir makalede Berman ve Royce’nin mektuplarında daha çok İHH’nin, Hamas ve El Kaide ile bağlarına ilişkin iddialar üzerinde durulduğu belirtilirken İHH’nin “terör örgütü” ilan edilmesinin olası etkilerinin de değerlendirildiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

-“İHH'NİN YASAKLANMASININ EN BÜYÜK ETKİSİ SİYASİ OLUR"-

Bu çerçevede İHH’yi yasaklama yönündeki bir kararın verilmesi halinde bunun “en büyük etksi”nin “siyasi” olacağı vurgulanan makalede ABD’nin, Hamas’ın kontrolündeki Gazze’ye uygulanan ablukayı desteklediği, ablukayı kırma çabalarının hafifçe alınmayacağı mesajını vereceği de öne sürüldü.

Makalede görüşlerine yer verilen, Hazine eski analisti olan Demokrasileri Savunma Vakfı Araştırma Başkan Yardımcısı Jonathan Schanzer de, İHH’nin “terör örgütü”nün ilan edilebilmesi için sunulan kanıtların, Adalet Bakanlığı hukukçularınca, olgular ve eldeki istihbarat temelinde onaylanması gerektiğini anımsattı.

Schanzer, İHH’nin “terör örgütü” olarak ilan edilmesi zamanının çoktan geldiğini savunurken de “Türkiye, İranlı eksene katıldı” iddiasında da bulundu.

-“YASAK KARARI İKİLİ İLİŞKİLERDE EK GERGİNLİKLER YARATIR”-

İHH’nin “terör örgütü” nün yasaklanmasının kaçınılmaz olumsuz etkilerinin, ABD Dışişleri Bakanlığı diplomatlarını ve Beyaz Sarayı stratejistlerini düşündüreceği de belirtildiği makalede şu yorumu yapıldı:

Reklam
Reklam

“Obama Yönetimi, Türk İHH’yi terör örgütü olarak ilan ederse, bir zamanlar güçlü olan ABD-Türkiye ilişkisinde ek gerginlikler yaratır. Ancak birçok uzman, ne kadar kur yapılırsa yapılsın (Türkiye’deki) mevcut İslamcı rejimin bu tarafa kazanılamayacağını düşünüyorlar. Başka bir deyişle, ilişkinin eski güçlü hale getirilebilmesi için kilit unsur, Türklerin oylarıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’sini iktidardan uzaklaştırılmasıdır.”(ANKA)